Πολιτική

Όθων Ηλιόπουλος: Aν χρειαστεί θα παραιτηθώ για να γίνει βουλευτής ο Κασσελάκης 

othonas iliopoulos

Όθων Ηλιόπουλος: Aν χρειαστεί θα παραιτηθώ για να γίνει βουλευτής ο Κασσελάκης 

«Όλα είναι υπό συζήτηση» ανέφερε ο Όθων Ηλιόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να πει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή ξεκαθαρίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» και πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι οι οποίοι ανακινούν αυτό το θέμα δεν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, διότι από το κόμμα εμένα δεν μου ζήτησε ποτέ να παραιτηθώ. Δεν έκανε κανείς ποτέ καμία νύξη για παραίτηση, οπότε ουσιαστικά βρισκόμαστε σε ένα πλασματικό σενάριο μπροστά το οποίο δημιουργούνται από κέντρα εκτός κόμματος».

Επιπλέον πρόσθεσε πως «εγώ έκανα όμως μια πολύ σαφή δήλωση, διότι από την αρχή της εκλογής μου κυκλοφόρησαν σενάρια για την παραίτησή μου, τα οποία θεωρώ ότι κυκλοφόρησαν συγκεκριμένα κέντρα για λόγους δικής τους πολιτικής σκοπιμότητας. Και το ίδιο έγινε και με τον κύριο Κασσελάκη. Νομίζω ότι ο Στέφανος πολύ συνειδητά έχει επιλέξει τον ρόλο μιας εκπροσώπησης στη Βουλή από τον Σωκράτη Φάμελλο και για τον ίδιο του τον εαυτό προς το παρόν και δεν το θεωρώ καθόλου εφήμερο, ίσως σε βάθος χρόνου έχει επιλέξει έναν ρόλο να συνδέσει το κόμμα με την κοινωνία».

Απαντώντας, στο εάν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικοινωνήσει μαζί του για μια αξιοποίηση του ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως «Βεβαίως έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Τον Στέφανο τον ξέρω από το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, είχαμε κουβεντιάσει πάρα πολλές φορές, είχαμε βρεθεί πολλές φορές σε οργανώσεις του εξωτερικού μαζί. Τον εκτιμώ πάρα πολύ. Όταν εκλέχτηκε πρόεδρος τον πήρα τηλέφωνο και του ευχηθώ συγχαρητήρια και καλή δύναμη, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μια εύκολη θέση αυτή την οποία την ανέλαβε. Και από τότε έχουμε επικοινωνία καθημερινή και σήμερα ακόμη ανταλλάξαμε μηνύματα για πολιτικά θέματα». Ενώ για ένα θεσμικό ρόλο του κ. Ηλιόπουλου σημείωσε πως δεν ξέρει κάτι άλλο. «Αλλά το εννοώ αυτό που σας λέω, γιατί εγώ έχω ρόλο, εκπροσωπώ τους Έλληνες του εξωτερικού και ο ρόλος μου, όπως εγώ τον περιμένω, είναι να αρχίσω μια περιοδεία με όλες τις οργανώσεις, εννοώ τις τοπικές οργανώσεις και τις εθνικές οργανώσεις στο εξωτερικό και να μεταφέρω τα αιτήματα και αυτή τη φωνή των ανθρώπων».

Ερωτηθείς για τα σκληρά λόγια με τα οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χαρακτηρίσει τον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε πως: «Είναι δυνατόν να περιμένουμε από ένα κόμμα το οποίο για πρώτη φορά δημιούργησε μια κυβέρνηση της Αριστεράς το 2015 -2019, μετά έχασε τις εκλογές για πολύ μικρό χρονικό περιθώριο, με μικρή διαφορά εκλογική και την επόμενη τετραετία έχασε τις εκλογές με μία πάρα πολύ μεγάλη εκλογική διαφορά, να περιμένουμε από αυτό το κόμμα να μην έχει μέλη τα οποία έχουν συναισθηματικές εξάρσεις, πιέσεις, ανθρώπινες αντιδράσεις. Εδώ στη δουλειά σας, άμα έχετε μία πολύ άσχημη ημέρα και γυρίσετε στο σπίτι σας λέει κάτι η γυναίκα σας και εκνευρίζεστε και τσακώνεστε». Ενώ απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο «διαζυγίων» στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως: «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα και δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα συνεχίσει αυτή η σχέση. Αλλά πάρα πολλές φορές υπάρχουν εντάσεις και οι εντάσεις ξεπερνιούνται και με διάλογο και με ξεκαθάρισμα πολιτικών θέσεων. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι είναι πάρα πολύ λογικό να αντιδρούν έντονα και συναισθηματικά κάποιοι από τα μέλη και από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο τρόπος που αντιδρώ εγώ και ο τρόπος που αντέδρασαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχασε τις εκλογές, η οποία εκφράζει το μισό κόμμα, ουσιαστικά πολιτικά, δεν είχε καμία έντονη αντίδραση. Υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος πάλεψε γι’ αυτό, το οποίο νομίζω ήταν το σωστό οργανωτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο καινούργιος πρόεδρος υπήρξε πάρα πολύ ευγενής».

Ερωτηθείς στο εάν υπάρχουν «βαρίδια» στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «σε έναν πολυπληθή πολιτικό οργανισμό υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σε κάποιο άλλο κοινό δεν δημιουργούν μια έλξη. Δεν νομίζω ότι η πολυμορφία αυτή, την οποία δεν θα ευχόμουν, είναι κύριο αίτιο της μικρής απόδοσής της στις εκλογές του 23. Εγώ έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια στην Αμερική, όπως έχει ζήσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική. Λίγο ως πολύ απεχθάνομαι την ομοφωνία στα ελληνικά κόμματα. Κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ο τάδε ηγέτης μία θέση, ο επόμενος ηγέτης, μία άλλη θέση. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μπορούν να έχουν επί μέρους απόψεις, δεν είναι κακό και το ύφος και οι απόψεις να εκφράζονται».

Αναφερόμενος στις φραστικές επιθέσεις του Παύλου Πολάκη και το γεγονός πως «τραβάει» τα βλέμματα από την ουσιαστική δουλειά του κόμματος ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε: «Αυτό είναι αλήθεια. Το ότι ασχολείται με αυτό νομίζω ότι είναι μια έντεχνη παραποίηση και προσομοίωση μιας πραγματικότητας με την οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να ασχοληθεί. Τον Παύλο, τον ξέρω και τον έχω παρακολουθήσει πολύ κοντά σαν υφυπουργό Υγείας και πολλές φορές έχουμε πολιτικά διαφωνήσει και πολλές φορές συμφωνήσει. Ο Πολάκης, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι φοβερά εργατικός, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός σαν υφυπουργός Υγείας, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ακέραιος, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει στο χώρο της υγείας μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό. Αν κανείς ακούσει προσεκτικά τα πράγματα που λέει πολλές φορές, θεωρώ ότι δεν έχει άδικο. Εγώ θα τα έλεγα με ένα διαφορετικό τρόπο, γιατί καμιά φορά για το ευρύ κοινό δυστυχώς χάνει το δίκιο του».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν και πάλι μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολύ σοβαρή εκλογική του ήττα, είναι αναμενόμενο ότι πέρασε μία διαδικασία – και την περνάει ακόμη –αναστοχασμού, ενδοστρέφειας, εσωτερικής αυτοεξέτασης. Οδηγήθηκε σε εκλογές και στην ανάδειξη ενός νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, κατά την άποψή μου. Η διαδικασία έχει αρχίσει. Παρόλο που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καθαρό και δυνατό λόγο και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό του πρόγραμμα είχαν ήδη προσδιοριστεί νομίζω ότι ο πολιτικός αναστοχασμός θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη με το συνέδριο» και προσέθεσε πως «η εκλογή προέδρου ήταν ένα πρώτο βήμα για την ανάδειξη ενός πολιτικού διαλόγου». Τέλος υπογράμμισε πως «αυτός ο πολιτικός διάλογος θα πρέπει χωρίς φόβο και πάθος να βάλει γερά τα θεμέλια για το ποια φυσιογνωμία θέλει να ενισχύσει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και να καταλάβει πού οφείλεται η εκλογική του αποτυχία».

Ερωτηθείς στο «που οφείλεται η εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε δύο πράγματα: «στην απουσία κόμματος. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα βασίστηκε στη φωτεινή προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εγώ τον εκτιμώ, τον θαυμάζω και θεωρώ ότι ήταν ένας πάρα πολύ πεφωτισμένος πολιτικός. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να κινηθεί σε μία μάχη ένα σώμα το οποίο έχει μόνο ένα μεγάλο κεφάλι χωρίς να έχει ένα ισχυρό κορμό και ισχυρά πόδια και χέρια. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του 19 έπαψε να έχει κομματικό μηχανισμό. Και όταν λέω κομματικό μηχανισμό, δεν μιλάω για ένα κομματικό μηχανισμό στρατιωτικού τύπου. Μιλάω για μία οργάνωση ανθρώπων οι οποίοι θα πολλαπλασιάζουν την προσπάθεια που κάνει μέσα στο κοινοβούλιο και τις ιδέες τις οποίες έχει προτεραιοποίηση και θέλει να περάσει» και προσέθεσε πως «το λίγο χρονικό διάστημα που είμαι βουλευτής, διαπίστωσα ότι καταθέτουμε ερωτήσεις, έχουμε άποψη για διάφορα θέματα, έχουμε συγκεκριμένες κριτικές και προτάσεις οι οποίες βασίζονται σε μία ώριμη πολιτική σκέψη μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω ότι τις ξέρει κανείς αυτές. Δεν υπάρχει ένας μηχανισμός αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος να μεταφέρει πράγματα στον κόσμο.

«Ανοχύρωτη» χαρακτήρισε την Ελλάδα μεταξύ άλλων και τόνισε πως «θα έπρεπε να είχαμε κάνει μερικά βήματα να βελτιώσουμε την Ελλάδα. Νομίζω ότι η έκφραση ανοχύρωτη οφείλεται προφανώς στη βαριά δυσθυμία και στην και στο πολύ στενάχωρο συναίσθημα από τις καταστροφές που έχουν γίνει στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Από τα τρένα, από τις πυρκαγιές, από τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να έχουμε συστήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστροφές ή τις προκλήσεις. Ας το πει κανείς μεγάλου μεγέθους». Ενώ πρόσθεσε πως «χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη πρόληψη στην Ελλάδα. Ξέρω ότι η λέξη χρησιμοποιείται πάρα πολύ, αλλά δεν είναι ανούσια. Είναι πάρα πολύ σημαντική. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα πρόληψης για πολλά πράγματα και σε πολλά επίπεδα. Χρειαζόμαστε πρόληψη στον δημόσιο τομέα υγείας, η οποία να μην είναι σπασμωδική και παροδική, αλλά να είναι οργανωμένη. Χρειαζόμαστε πρόληψη στη διαχείριση των πυρκαγιών, χρειαζόμαστε πρόληψη σε ένα πολύ μεγάλο τροχαίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που μπορεί να συμβεί στην εθνική οδό. Τι σημαίνει πρόληψη. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα στο οποίο θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα έχει καθορίσει από την αρχή πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές τις προκλήσεις. Αυτό είναι ένας προληπτικός μηχανισμός αντίδρασης και επίσης ένας μηχανισμός τον οποίο θα τον έχουμε τεστάρει και προβάρει πάρα πολλές φορές. Το άλλο επίπεδο της πρόληψης είναι η διενέργεια έργων τα οποία είτε είναι αντιπλημμυρικά, σωστά αντιπλημμυρικά έργα, είτε είναι αντιπυρικές ζώνες, είτε στο γενικό πληθυσμό είναι καλός εξαερισμός και καλός εμβολιασμός. Δηλαδή πράγματα τα οποία σαν μέτρα θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση».

To Top