Fetching weather...

«Όποιος θέλει να αγοράσει σπίτι να το κάνει φέτος», λέει ο ιδρυτής της Delta Group

«Όποιος θέλει να αγοράσει σπίτι να το κάνει φέτος», λέει ο ιδρυτής της Delta Group

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συζητήσαμε με τον Τάσο Γκουγκούδη, ιδρυτή της Delta Group, για τις προκλήσεις και τις τάσεις στην αγορά ακινήτων.

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για την αγορά ακινήτων το 2025;

«Οι προκλήσεις μετά τα προχθεσινά γεγονότα με τους δασμούς είναι αρκετές. Βλέπουμε μία μεγάλη πρόκληση στο κόστος της κατασκευής των ακινήτων, γιατί όλες αυτές τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και στους δασμούς θα φέρουν αύξηση των τιμών».

Άρα αυτό δεν αφορά μόνο τις κατοικίες των Ηνωμένων Πολιτειών που πλήττονται άμεσα, αφορά και την Ευρώπη, έτσι δεν είναι;

«Ασφαλώς, γιατί μιλάμε για εισαγόμενα και για commodity προϊόντα. Βλέπουμε ότι θα αυξηθεί το κόστος κατασκευής. Οπότε αυτό θα μετακυληθεί απευθείας στις τιμές πώλησης και στο κοστολόγιο του κατασκευαστή».

Ξέρουμε πόσο θα αυξηθεί; Έχουμε μία πρώτη εικόνα;

«Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή γιατί είμαστε σε πολύ πρώιμα στάδια, αλλά όλη αυτή η αναταραχή και με την πτώση των αγορών εκεί που είναι, προβλέπεται αύξηση. Τώρα το πόσο θα είναι, θα μας το δείξει η αγορά».

Η ελληνική κυβέρνηση με ποιο τρόπο μπορεί να τονώσει και να «πουσάρει», να μου επιτραπεί η έκφραση, την προσφορά κατοικίας και με τι είδους προγράμματα;

«Εμείς βλέπουμε ότι θα ήταν πολύ δραστική η αλλαγή και θα βοηθούσε αν με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» υπήρχε ένταξη του νεόδμητου ακινήτου μέσα, μέσω του προγράμματος. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έχει εντάξει το νεόδμητο ακίνητο μέσα στο πρόγραμμα όταν πάει να κάνει κοινωνική πολιτική και έχει κάνει εστίαση μόνο σε ακίνητα ηλικίας από το 2005 και πίσω. Το νεόδμητο έχει έναν πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών, πάρα πολλά επαγγέλματα, δραστηριότητες γύρω από το νεόδμητο ακίνητο, οπότε αν η κυβέρνηση έβαζε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και την επιδότηση του επιτοκίου, σίγουρα θα είχε μία τόνωση συνολικά η ελληνική αγορά από αυτό το πρόγραμμα».

Υπάρχει «ταβάνι» στις τιμές και στα ενοίκια;

«Τα ενοίκια είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, επομένως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μείωση. Όσο για τις τιμές των κατοικιών, με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους υλικών και τη μεγάλη ζήτηση, δεν βλέπουμε πτώση στο νεόδμητο. Ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι τιμές είναι να αυξηθεί η προσφορά – δηλαδή να χτιστούν περισσότερα κτίρια με κίνητρα από την πολιτεία».

Είναι τώρα καλή στιγμή για αγορά κατοικίας;

«Εγώ θα έλεγα όποιος θέλει να αγοράσει σπίτι να αγοράσει φέτος γιατί του χρόνου και του παραχρόνου οι τιμές θα είναι σίγουρα πιο αυξημένες. Επίσης, τα επιτόκια αυτή τη στιγμή είναι σε καλό επίπεδο. Υπάρχουν αξιόπιστοι χρηματοπιστωτικοί φορείς και διαμεσολαβητές που μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία».

Ποια είναι η επίδραση της Golden Visa στις τιμές των ακινήτων;

«Έγινε αλλαγή στο πρόγραμμα: στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα νησιά, η Golden Visa απαιτεί επένδυση 800.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει «παραθυράκι» – αν κάποιος αγοράσει ένα κτίριο με βιοτεχνική ή επαγγελματική χρήση και το μετατρέψει σε οικιστικό, μπορεί να λάβει τη Visa με μόλις 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα παραμένει ανοιχτή στους επενδυτές, και μάλιστα με χαμηλότερο ποσό».

Ποιο είναι το μέλλον του προγράμματος;

«Η αγορά έχει τονωθεί και περιφερειακά, με την τιμή στις 400.000 ευρώ. Συζητείται μια πρόταση για τον αποκλεισμό προνομιακών περιοχών από το πρόγραμμα. Αυτό έχει βάση – οι τιμές στην Αθήνα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Μόνο αν αυξηθεί η προσφορά κατοικιών μπορούμε να δούμε μια σχετική ισορροπία».

Διαβάστε Σχετικά