Κόσμος

ΟΗΕ: Βουλευτές από 64 χώρες υπέγραψαν συμφωνία κατά του λιμού και του υποσιτισμού

ΟΗΕ: Βουλευτές από 64 χώρες υπέγραψαν συμφωνία κατά του λιμού και του υποσιτισμού

Στην υπογραφή παγκόσμιας συμφωνίας για την καταπολέμηση του λιμού, που πλήττει 828 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προχώρησαν βουλευτές από 64 χώρες κατά τη διάρκεια συνόδου που συγκάλεσε ο ΟΗΕ στο Βαλπαραΐσο της Χιλής.

Αυτή η δεύτερη παγκόσμια κοινοβουλευτική σύνοδος κατά του λιμού και του υποσιτισμού, με πρωτοβουλία κυρίως του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), συγκέντρωσε επί δύο ημέρες στο κοινοβούλιο της Χιλής 150 βουλευτές, επιπλέον δεκάδων άλλων που συμμετείχαν εξ αποστάσεως.

Μετά τη σύνοδο αυτή, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν παγκόσμια συμφωνία σκοπός της οποίας είναι να παρακινήσει τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα τα κοινοβούλιά τους, να αγωνιστούν κατά του λιμού και του υποσιτισμού.

Προβλέπει για παράδειγμα την ενίσχυση των διεθνών κοινοβουλευτικών συμμαχιών και τη δημιουργία νέων, ώστε να ευνοηθεί η ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και η επεξεργασία λύσεων.

«Είναι η είσοδος σε μια νέα φάση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα κοινοβούλια. Τα κοινοβούλια θα πρέπει να αναλάβουν όλο και περισσότερες ευθύνες», δήλωσε στο AFP ο αναπληρωτής διευθυντής του FAO, Μάριο Λουμπέτκιν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 828 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από υποσιτισμό το 2021 στον κόσμο, 46 εκατομμύρια περισσότεροι απ’ ό,τι το 2020 και 150 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2019. Μια κατάσταση που επιδεινώθηκε, μεταξύ άλλων, εξαιτίας των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας της Covid-19.

«Κάθε μέρα στον κόσμο, 8.500 παιδιά πεθαίνουν λόγω λιμού», δήλωσε η Χιλιανή βουλευτής Καρολίνα Μαρσάν, που προεδρεύει του Κοινοβουλευτικού Μετώπου κατά του λιμού στη Χιλή. Οι γυναίκες είναι πιο εκτεθειμένες από τους άνδρες, σύμφωνα με τον FAO.

Μία τρίτη σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί στην Αφρική το 2026 προκειμένου να αποτιμήσει τα αποτελέσματα των διευθετήσεων που αποφασίστηκαν στη Χιλή.

To Top