Οικονομία

ΟΗΕ: Παγκόσμια αύξηση στις τιμές τροφίμων – Κρέας, φυτικά έλαια και δημητριακά οδηγούν την «κούρσα»

meat

meat

Ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκε τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της ανόδου της τιμής του κρέατος, των φυτικών ελαίων και των δημητριακών, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO). Αντίθετα, υποχώρησαν οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ζάχαρης.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 119,1 μονάδες τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το αναθεωρημένο επίπεδο του Μαρτίου, ενώ μειώθηκε κατά 9,6% σε σχέση με το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε κατά 1,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι διεθνείς τιμές πουλερικών, βοοειδών και αιγοπροβάτων αυξήθηκαν. Οι παγκόσμιες τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την υποτονική εσωτερική ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη και την επίμονα υποτονική ζήτηση από τους κύριους εισαγωγείς, ιδίως την Κίνα.

meat2

Ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε κατά 1,6%

Δημητριακά και φυτικά έλαια κινήθηκαν ανοδικά – Πτωτικές οι τιμές σε ζάχαρη και γάλα

Οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν επίσης. Ο δείκτης τιμών κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% σε σχέση με τον Μάρτιο, τερματίζοντας μια πτωτική πορεία τριών μηνών. Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού σταθεροποιήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν, επηρεαζόμενες από την υψηλή ζήτηση.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% από τον Μάρτιο, φθάνοντας σε υψηλό 13 μηνών. Οι υψηλότερες τιμές για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο.

Η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε κατά 4,4% κλείνοντας κάτω από το επίπεδο του Απριλίου 2023. Η μείωση αυτή σχετίζεται κυρίως με τις βελτιωμένες προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς.

sugar

Η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε κατά 4,4%

Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε οριακά, κατά 0,3%, τερματίζοντας έξι συνεχόμενους μήνες αυξήσεων, λόγω της υποτονικής ζήτησης αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη και των χαμηλότερων παγκόσμιων τιμών τυριού, που επηρεάστηκαν από την ενίσχυση του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου, αντίθετα, αυξήθηκαν εν μέσω σταθερής ζήτησης.

milk

Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 0,3%

Ο εφιάλτης του κακάο

Να σημειωθεί πως το συνεχές ράλι των τιμών του κακάο έχει συμβάλλει κι αυτό στον πληθωρισμό των τροφίμων και έχει κάνει πολύ πιο ακριβές τις σοκολάτες και τα είδη σοκολάτας που καταναλώνονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο και στην αγορά, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δεν πρόκειται να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς, λένε διεθνείς παράγοντες του κλάδου. Στο μέλλον, η σοκολάτα θα μοιάζει περισσότερο με μικρή πολυτέλεια, ανέφεραν στο Bloomberg υψηλόβαθμα στελέχη σοκολατοβιομηχανιών.

To Top