Κόσμος

Οι προσδοκίες για την ένταξη στην ΕΕ στην ατζέντα της άτυπης συνάντησης του Ζ. Μπορέλ με ηγέτες των…

borel

Οι προσδοκίες για την ένταξη στην ΕΕ στην ατζέντα της άτυπης συνάντησης του Ζ. Μπορέλ με ηγέτες των Δυτ. Βαλκανίων

Οι προσδοκίες για την ένταξη στην ΕΕ σε μια περίοδο που η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ έχει αποκτήσει νέα δυναμική ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην άτυπη συνάντηση που φιλοξένησε με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA). Ο κ. Μπορέλ επανέλαβε τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ – πολιτική, τεχνική και οικονομική – σε όλους τους υποψηφίους και πιθανούς υποψηφίους για να τους βοηθήσει να προωθήσουν βασικές πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν στην πορεία τους προς την ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συζήτηση όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, επικεντρώθηκε γύρω από τις τρέχουσες παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις που κυριαρχούν στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών αυτήν την εβδομάδα, καθώς και στη διεύρυνση και τις ιδέες γύρω από τη σταδιακή ενσωμάτωση των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συζήτησαν πώς να αντιμετωπίσουν από κοινού τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς και στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε την υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την πλήρη σύνδεση της περιοχής με τις πρωτοβουλίες της για τον μετριασμό των επιπτώσεων της επιθετικότητας της Ρωσίας και για την αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

Αυτές οι άτυπες συναντήσεις πραγματοποιούνται τακτικά στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Προσφέρουν επίσης την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις στην περιοχή και το ευρωπαϊκό της μέλλον.

To Top