Κόσμος

Οι λόγοι της φονικής πύρινης λαίλαπας στη Χαβάη – Το καταστροφικό «φαινόμενο της καμινάδας»

AP 18236642887989

Οι λόγοι της φονικής πύρινης λαίλαπας στη Χαβάη – Το καταστροφικό «φαινόμενο της καμινάδας»

Tους λόγους της σαρωτικής επέλασης της φονικής πυρκαγιάς στη Χαβάη, όπου η ιστορική παραθαλάσσια πόλη στο νησί Μάουι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και ο απολογισμός των νεκρών διαρκώς αυξάνεται έχοντας ξεπεράσει τους 100, ανέλυσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών καταστροφών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως «οι μορφολογικές συνθήκες σε αυτό το εξ΄ολοκλήρου ηφαιστειακό νησί, αλλά και οι συνθήκες που αναπτύσσεται η χλωρίδα στην επιφάνειά του δρομολογήσουν αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά». Όπως είπε πρόκειται για το «φαινόμενο της καμινάδας» που αναπτύχθηκε μέσα στις συνεχείς χαραδρώσεις στην επιφάνεια του νησιού.

Όπως ανέλυσε «το μέγεθος της καταστροφής είναι της τάξεως των 80 χιλιομέτρων επί 20 χιλιόμετρα. Αυτές είναι οι διαστάσεις του νησιού. Είναι ένα εξ ολοκλήρου ηφαιστειακό νησί, όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Χαβάης. Λόγω της ηφαιστειότητας και λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων έχουμε να κάνουμε με μια φοβερή βλάστηση στην περιοχή, ένα παραγωγικό νησί τόσο σε κάλυψη από δάσος όσο και σε λιβαδικές έκτασεις».

Εκείνο που σημείωσε ήταν ότι «η μορφή του νησιού, δηλαδή οι αλλεπάλληλοι κώνοι, οι ηφαιστειακή κώνοι οι οποίοι υπάρχουν στο νησί, αλλά και τα ρεύματα λάβας τα οποία είναι στερεοποιημένα και τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερες μορφολογικές ασυνέχειες (δηλαδή δημιουργείται ένα φαινόμενο με συνεχείς χαραδρώσεις, οι οποίες όταν μπει μέσα η φωτιά έχουμε να κάνουμε με ταχύτητες οι οποίες φτάνουν και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα (μέτωπο πυρκαγιάς)».

«Η Λαχάινα αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο βουνά στερεοποιημένης λάβας – Μόνη διέξοδος η θάλασσα»

«Αυτές οι συνθήκες, οι μορφολογικές αλλά και οι συνθήκες που αναπτύσσεται η χλωρίδα στην επιφάνεια, δρομολογήσαν αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά. Η Λαχάινα, η πόλη η οποία έχει τις μεγαλύτερες καταστροφές, αναπτύσσεται μέσα σε δύο ρεύματα λάβας, τα οποία ουσιαστικά ορίζουν μία μορφολογική ταπείνωση μέσα στην οποία αναπτύσσεται η πόλη. Δεξιά και αριστερά δεν μπορεί να διαφύγει κανείς εύκολα, γιατί είναι βουνά λάβας στερεοποιημένης λάβας, άρα εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτή την πεδιάδα, από την οποία δεν υπήρξε διέξοδος παρά μόνο προς την θάλασσα» εξήγησε.

«Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο της καμινάδας»

Το «φαινόμενο της καμινάδας» είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα».

«Ανάγκη εναρμόνισης επιχειρησιακών σχεδίων για κάθε κίνδυνο»

Ωστόσο σημείωσε πως «οι αρχές αιφνιδιάστηκαν. Είναι ένα παράδειγμα η Χαβάη. Ενώ έχουν ένα τέλειο σύστημα για προειδοποίηση από τα ηφαίστεια, αυτό το σύστημα δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση καταστροφών όπως η φωτιά. Και εδώ είναι το θέμα της εναρμόνισης των επιχειρησιακών σχεδίων για κάθε κίνδυνο σε μία εποχή που εξελίσσεται η κλιματική κρίση».

To Top