Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς έχουν τη ζωή τους 61 άνθρωποι εξαιτίας της ακραίας ζέστης, που ταλαιπωρεί τους πολίτες της χώρας της Ασίας εδώ και εβδομάδες.

Για σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα τον περασμένο μήνα, οι αρχές στην Μπανγκόκ εξέδιδαν καθημερινά έκτακτα προειδοποιητικά δελτία εξαιτίας του καύσωνα, καθώς η «αίσθηση» της θερμοκρασίας ξεπερνούσε τους 52° Κελσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Υγείας, 61 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία ή ηλίαση σε όλη τη χώρα από την αρχή του 2024. Συγκριτικά, όλο το 2023, οι θάνατοι εξαιτίας της ακραίας ζέστης είχαν φθάσει τους 37.

Η βορειοανατολική Ταϊλάνδη, όπου βρίσκονται κυρίως αγροτικές κοινότητες, θρήνησε τους περισσότερους θανάτους, διευκρίνισε το υπουργείο. Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί πιο συχνούς, πιο μακρούς και πιο ισχυρούς καύσωνες, προειδοποιούν συχνά επιστήμονες.

Αν και το φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλε οι θερμοκρασίες να είναι εξαιρετικά πιο υψηλές από το φυσιολογικό φέτος, στην Ασία η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ακόμη ταχύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ελέγχου νοσημάτων στο υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης συνέστησε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά το δυνατόν.

Φέτος ο θερμός και ξηρός καιρός διαρκεί πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο στη χώρα, καθώς άργησαν να εκδηλωθούν οι βροχοπτώσεις.

Αυτή την εβδομάδα ξέσπασαν καταιγίδες κατά τόπους, που μείωσαν τις θερμοκρασίες μεν, αλλά οδήγησαν τις αρχές να προειδοποιήσουν εναντίον του κινδύνου ξαφνικών πλημμυρών.

Τον Απρίλιο, στο βασίλειο καταγράφτηκε θερμοκρασία 44,2° Κελσίου στην επαρχία Λαμπάνγκ (βόρεια), όχι πολύ χαμηλότερη από το εθνικό ιστορικό ρεκόρ (44,6° Κελσίου), που είχε σημειωθεί πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ