Ελλάδα

Οδηγίες για μετά τις πλημμύρες: Πετάξτε τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με νερό – Επικοινωνήστε με γιατρό…

5964123

Οδηγίες για μετά τις πλημμύρες: Πετάξτε τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με νερό – Επικοινωνήστε με γιατρό αν αρρωστήσατε

Οι αρχές εξέδωσαν αναλυτικές οδηγίες προστασίας προς τους κατοίκους των περιοχών που πλημμύρισαν από την κακοκαιρία Daniel και τώρα τα νερά έχουν υποχωρήσει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, μεταξύ άλλων θα πρέπει να πεταχθούν τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με το νερό, ενώ όποιος αρρώστησε εκείνο το χρονικό διάστημα ή μετά, θα πρέπει να επικοινωνήσει με γιατρό, μήπως έχει κολλήσει κάποια ασθένεια, λόγω της πλημμύρας.

Πιο αναλυτικά:

-Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

-Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.

-Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

5964225
Οδηγίες για μετά τις πλημμύρες: Πετάξτε τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με νερό – Επικοινωνήστε με γιατρό... 5

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

-Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

-Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.

-Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.

-Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

-Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

-Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.

-Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.

-Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

-Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

5964119
Οδηγίες για μετά τις πλημμύρες: Πετάξτε τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με νερό – Επικοινωνήστε με γιατρό... 6

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

-Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

-Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.

-Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

5964127
Οδηγίες για μετά τις πλημμύρες: Πετάξτε τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με νερό – Επικοινωνήστε με γιατρό... 7

Kρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

-Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.

-Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.

-Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60°C).

-Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

-Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύματα.

To Top