Κόσμος

Ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη για την «προσβολή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος»

Ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη για την «προσβολή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ζήτησε «την πιο ειλικρινή συγγνώμη» για το σκάνδαλο που προκάλεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας όταν απέδωσε τιμές σε έναν Ουκρανό βετεράνο των Ες-Ες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα.

«Αυτό το λάθος είναι μια φριχτή προσβολή της μνήμης των εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», είπε στους δημοσιογράφους ο Τριντό. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη δυσχερή θέση στην οποία έφερε τον Ζελένσκι. Η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να δηλώσει ότι επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας αυτής, κατηγορία που το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του απορρίπτουν ως αβάσιμη. Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε συγγνώμη από τον Ζελένσκι και την Ουκρανία πριν από μερικές ημέρες, μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντονι Ρότα, ο οποίος αποκάλεσε «ήρωα» τον 98χρονο βετεράνο των Ναζί, παραιτήθηκε την Τρίτη δηλώνοντας ότι μόνο εκείνος φέρει ευθύνη για ό,τι συνέβη.

«Το λάθος αυτό προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο κοινοβούλιο και τον Καναδά. Όλοι εμείς που ήμασταν στη Βουλή την (περασμένη) Παρασκευή λυπούμαστε βαθύτατα που σηκωθήκαμε και χειροκροτήσαμε, μολονότι το κάναμε μη γνωρίζοντας τα γεγονότα», πρόσθεσε ο Τριντό.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, ο Τριντό, τα μέλη της κυβέρνησής του και ο Ζελένσκι, που είναι εβραϊκής καταγωγής, σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τον Γιαροσλάβ Χούνκα, έναν Ουκρανό που πολέμησε στο πλευρό των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγνοώντας τις λεπτομέρειες του παρελθόντος του.

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο είπε ότι το κοινοβούλιο του Καναδά θα πρέπει να καταδικάσει δημοσίως τον ναζισμό.

To Top