Κόσμος

Ο Τραμπ σνομπάρει το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων

trump2 3

Ο Τραμπ σνομπάρει το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να εκφωνήσει ομιλία στο Ντιτρόιτ στις 27 Σεπτεμβρίου ενώπιον μελών του συνδικάτου εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες της πόλης και να μην συμμετάσχει στο δεύτερο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών υποψήφιων για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Τραμπ, την ομιλία του θα παρακολουθήσουν εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ και άλλα μέλη εργατικών σωματείων. Ήδη ο Ρεπουμπλικάνος επικρίνει έντονα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις πολιτικές του αναφορικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες να τον στηρίξουν.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο Τραμπ σνομπάρει το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων υποψήφιων για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και παρά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο εκατομμυριούχος προηγείται κατά σχεδόν 50 μονάδες από τον δεύτερο πιο δημοφιλή υποψήφιο.

Η επιλογή του Τραμπ να απευθυνθεί στους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και κάποιες ημέρες σε απεργία, σηματοδοτεί την προσπάθεια της προεκλογικής του ομάδας να στρέψει την προσοχή της στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο πιθανότερος αντίπαλός του φαίνεται ότι θα είναι και πάλι ο Μπάιντεν. Η ομιλία αυτή είναι μέρος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης, οι οποίοι το 2020 προτίμησαν τον Μπάιντεν, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) κήρυξε απεργία την προηγούμενη εβδομάδα στις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ με μισθολογικά αιτήματα, μια διαμάχη που ενδέχεται να ενέχει σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους για τον Αμερικανό πρόεδρο. Αν και ο Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες επιμένει ότι στηρίζει τα συνδικάτα εργαζομένων, πολλοί εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι επειδή δεν έχει σταθεί στο πλευρό τους, την ώρα που η βιομηχανία καταγράφει τεράστια κέρδη.

Ο Τραμπ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί αυτή τη διαμάχη και θα προσπαθήσει να πείσει τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους τομείς ότι, αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Πρόσφατα κατηγόρησε τον Δημοκρατικό πρόεδρο ότι έχει «εξαπολύσει πόλεμο» εναντίον των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών επειδή προωθεί την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έχει εκτιμήσει ότι η UAW θα πρέπει να τον υποστηρίξει στις εκλογές.

To Top