Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα πως ο ισραηλινός στρατός απέσυρε άρματα μάχης και άλλα οχήματα που είχαν αναπτυχθεί μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, τη μεγαλύτερη δομή υγείας του θυλάκου, όπου διεξήγαγε επιχείρηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσθέτοντας πως κατόπιν εντοπίστηκαν «δεκάδες πτώματα».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης πως τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα αποχώρησαν, υπό πυρά κάλυψης του πυροβολικού και της αεροπορίας.

Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει πως απέσυρε τις δυνάμεις του από το νοσοκομείο ως αυτό το στάδιο.

«Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα και γύρω από αυτό», σημείωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι «πολύ μεγάλες» στο σύνολο των κτιρίων της εγκατάστασης, καθώς οι δυνάμεις που αποσύρθηκαν «πυρπόλησαν τα κτίρια του συγκροτήματος και το έθεσαν εντελώς εκτός λειτουργίας».

Δημοσιογράφος του AFP επιτόπου διαπίστωσε πως όντως κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και κάποια είναι εμφανές πως πυρπολήθηκαν.

Γιατρός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως καταμετρήθηκαν πάνω από 20 πτώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα συνθλίφτηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα καθώς αποχωρούσαν.

Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος κατηγορεί μαχητές της Χαμάς πως κρύβονται μέσα σε νοσοκομεία, εξαπέλυσε τη 18η Μαρτίου αυτή που περιέγραψε ως «επιχείρηση ακριβείας» στο Σίφα, στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής.

Στην πορεία, διαβεβαίωσε πως «εξάλειψε περίπου 200 τρομοκράτες» στον τομέα. Η επιχείρηση έγινε ενώ εκατοντάδες εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στη δομή υγείας.

Χθες, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, τόνισε μέσω X πως 21 ασθενείς πέθαναν στο νοσοκομείο Σίφα αφότου άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ακατάλληλο κτίριο, την ώρα που το προσωπικό δεν έχει καν τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει περίθαλψη: «ούτε πάνες, ούτε καθετήρες και ουροσυλλέκτες, ούτε νερό για να καθαρίσει τις πληγές».

«Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. Από χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο), δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους» στη δομή υγείας, πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.