Κόσμος

Ο πρώην πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη

AP71501830750

Ο πρώην πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη

Σε ισόβια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα καταδικάστηκε ερήμην ο πρώην πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Μποζιζέ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γενικός εισαγγελέας Ζακ Ουακαρά.

Ο εξόριστος στη Γουινέα-Μπισάου Φρανσουά Μποζιζέ, ο οποίος ηγείται της αντάρτικης ομάδας Συνασπισμός Πατριωτών για την Αλλαγή (CPC), καταδικάστηκε την Πέμπτη από το Εφετείο της Μπανγκί, ενημέρωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Κρίθηκε ένοχος για εγκληματική συνωμοσία, υπονόμευση της εσωτερικής ασφάλειας, φθορά δημόσιας περιουσίας και καταστροφή ξένης ιδιοκτησίας.

Ο Μποζιζέ, πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από το 2003 έως το 2013 όταν ανατράπηκε από τους αντάρτες Σελεκά, ηγήθηκε αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιανουάριο του 2021. Στη διάρκεια των συγκρούσεων, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και – σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μέχρι τον Μάρτιο ζούσε εξόριστος στο Τσαντ, έκτοτε εγκαταστάθηκε στη Γουινέα Μπισάου.

Ο Φρανσουά Μποζιζέ καταδικάστηκε μαζί με συγγενείς και συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Μαξίμ Μοκόμ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην γαλλική αποικία, παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση από την εξέγερση του 2013. Αντάρτες εξαπολύουν συχνά φονικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

To Top