Κόσμος

O Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε τον νέο Ρώσο πρεσβευτή στο Βατικανό

παπας

O Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε τον νέο Ρώσο πρεσβευτή στο Βατικανό

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλωσόρισε σήμερα τον νέο πρεσβευτή της Ρωσίας στο Βατικανό , ο οποίος δήλωσε ότι ο Ποντίφικας του είπε ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει τις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες του για την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Ιβάν Σολτανόφσκι, δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του είπε επίσης ότι επιθυμεί μια ακόμη συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά την εισβολή που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο ηλικίας 68 ετών Σολτανόφσκι που είναι διπλωμάτης καριέρας, παρουσίασε τα διαπιστευτήρια του στον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, διαδεχόμενος τον Αλεξάντερ Αβντέγεφ που ήταν πρέσβης όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Πάπας είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά την ρωσική πρεσβεία στην Ρώμη μία ημέρα μετά την ρωσική εισβολή της 24 Φεβρουαρίου του 2022, για να εκφράσει την ανησυχία του στον Αβντέγεφ.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συνεχίσει την ειρηνευτική αποστολή», δήλωσε ο Σολτανόφσκι στο πρακτορείο RIA Novosti μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του Πάπα, του Ιταλού καρδινάλιου Ματέο Ζούπι.

Ο Ζούπι είχε επισκεφθεί το Κίεβο , τη Μόσχα , την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο και προτίθεται να επισκεφθεί την Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ζούπι, μια συνάντηση που δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του καρδιναλίου στη Μόσχα τον Ιούνιο, όταν έγινε δεκτός από χαμηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους.

Αφού η Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν ανοιχτή σε μια διαμεσολάβηση του Βατικανού, εκτός εάν η Ρωσία ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της ολικής αποχώρησης της Ρωσίας, η αποστολή του Ζούπι επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση υποστήριξης προς τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Σ αυτές περιλαμβάνεται ο επαναπατρισμός των ουκρανόπουλων. Το Κίεβο εκτιμά ότι σχεδόν 19.500 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία από την έναρξη του πολέμου, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές αυτές παράνομες απαγωγές.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της παράνομης μεταφοράς εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανίαστην Ρωσία. Η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Ο Σολτανόφσκι δήλωσε επίσης στο RIA Novosti ότι ο Πάπας του είπε ότι ήθελε να συναντήσει ξανά τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Ο Κύριλλος έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία ο πατριάρχης θεωρεί ως προπύργιο ενάντια σε αυτό που θεωρεί παρακμιακή Δύση.

Η συνάντηση μεταξύ του Φραγκίσκου και του Κύριλλου στην Κούβα το 2016 ήταν η πρώτη μεταξύ ενός Πάπα και ενός Ρώσου Ορθόδοξου Πατριάρχη από το Μεγάλο Σχίσμα του 1054 που χώρισε τον Χριστιανισμό σε Ανατολική και Δυτική Εκκλησία.

Δύο απόπειρες να κανονιστεί μια δεύτερη συνάντηση πέρυσι, η μία στην Ιερουσαλήμ και η άλλη στο Καζακστάν, απέτυχαν λόγω διπλωματικών δυσκολιών που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

To Top