«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά» απαντά στο ερώτημα του EURACTIV για το πού τοποθετεί τον νέο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό φάσμα ο Στέφανος Κασσελάκης. «Nομίζω ότι οι απτές διαφορές καταλήγουν στο πώς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ισχυρό το ρόλο του κράτους, αποτελεσματικό κράτος, αλλά κράτος για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων. Δεν μπορούμε απλώς να έχουμε διοικητικές αλλαγές στο περιθώριο και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν πάλι, σε αυτή τη χώρα, το 72% των ανθρώπων, 18 έως 35 ετών, εξακολουθούν να ζουν στην παιδική τους κρεβατοκάμαρα» προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια απαντά στο ερώτημα αν η λύση είναι η ένωση των προοδευτικών δυνάμεων:

«Εναπόκειται στον κόσμο. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι ανοίγουμε το κόμμα μας έτσι ώστε όποιος θέλει να αντιμετωπίζεται με τη σωστή ένταξη και αλληλεγγύη και να ενσωματώνεται στις υποδομές μας, στον κομματικό μας μηχανισμό, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει. Ξέρετε, δεν είναι θέμα προσωπικής ατζέντας. Τελικά κάποιος θα χρειαστεί να γίνει πρωθυπουργός αυτής της χώρας, για παράδειγμα.

Αλλά εναπόκειται στον καθένα να αντιμετωπίσει την ευθύνη του και να ανταποκριθεί σε μια εθνική επιθυμία να έχουμε μια εναλλακτική στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βλέπουμε να εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή. Είμαστε ανοιχτοί να αναπτύξουμε τη βάση μας και να αντιμετωπίσουμε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό ισότιμα, χωρίς τη διάκρισης του παλιού και του νέου, αυτή η διάκριση δεν ταιριάζει με τις αξίες μας. Αυτό λοιπόν κάνουμε. Αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο για να αλλάξουμε τα πράγματα είναι να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο.

Στον κόσμο που είναι απογοητευμένος με το σύστημα, που δεν ψηφίζει, που πιστεύω, ενστερνίζεται τις αξίες μας, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι η πολιτική μπορεί να γίνει διαφορετικά, ότι μπορούμε να μειώσουμε τις ανισότητες και να δώσουμε στους ανθρώπους ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Αν πιστεύουν σε αυτό, τότε αναδιαμορφώνουμε όλο το παιχνίδι.

Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας και ποιες είναι οι προτάσεις πολιτικής. Αυτό είναι επίσης θέμα του πόσο γειωμένο είναι το κίνημα βάσης ενός αριστερού κόμματος. Τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να γειωθούν στην κοινωνία. Αυτή είναι η βάση τους.

Η βάση δεν είναι ένας ισολογισμός, και ένα δόγμα που λέει ιδιωτικοποιήστε τα πάντα. Η βάση μας είναι διαφοροποιημένη. Η βάση μας είναι πολύχρωμη. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω στους ανθρώπους, το καταλαβαίνω. Αλλά γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και να αγκαλιάζουμε όλους, σε αυτό το πλουραλιστικό περιβάλλον, όλοι έχουν έναν ρόλο και θα σας ακούσουμε».