Κόσμος

Ο Λούλα θέλει να «οργανώσει» τον Παγκόσμιο Νότο και ελπίζει σε κοινό εμπορικό νόμισμα

Luiz Inacio Lula da Silva

Ο Λούλα θέλει να «οργανώσει» τον Παγκόσμιο Νότο και ελπίζει σε κοινό εμπορικό νόμισμα

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα πως η ομάδα αναδυόμενων χωρών BRICS δεν έχει σκοπό να αποτελέσει πρόκληση για άλλους διεθνείς συνασπισμούς, όπως η G7, ή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά να «οργανώσει» τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο.

«Δεν θέλουμε να είμαστε αντίστιξη στην G7, στην G20 ή στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Λούλα σε απευθείας μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στη Νότια Αφρική. «Απλώς θέλουμε να οργανώσουμε τους εαυτούς μας».

Ο αριστερός ηγέτης υπεραμύνθηκε και πάλι ενός κοινού εμπορικού νομίσματος για τις χώρες των BRICS, λέγοντας πως η κίνηση δεν θα είχε στόχο «να απορριφθεί» αμερικανικό δολάριο αλλά μάλλον να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ αναδυόμενων χωρών στα δικά τους νομίσματα.

Είπε πως υποστηρίζει την ένταξη και άλλων χωρών στις BRICKS -που αποτελούνται τώρα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική- αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις «έτσι ώστε να μην γίνει ένας Πύργος της Βαβέλ».

Περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να γίνουν μέλη των BRICS, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους.

«Θέλουμε οι BRICS να είναι ένας πολυμερής θεσμός, όχι μια κλειστή λέσχη», είπε ο Λούλα, προσθέτοντας πως τάσσεται ιδιαίτερα υπέρ της ένταξης της Αργεντινής στην ομάδα.

«Είναι πολύ σημαντικό για την Αργεντινή να είναι στις BRICS», είπε ο Λούλα.

Η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων και αποπληρωμές δανείων στο πλαίσιο μιας δανειακής συμφωνίας ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο Λούλα χαρακτήρισε «ασφυκτικά» τα δάνεια του ΔΝΤ και άφησε να εννοηθεί πως η τράπεζα των BRICS θα μπορούσε να αυξήσει τον δανεισμό σε άλλες χώρες με «διαφορετικά κριτήρια» ώστε να κινητοποιήσει τις οικονομίες τους.

To Top