Ένας Γάλλος, ο Damien Guerot, αναγνωρίστηκε ως ο ήρωας σε ένα viral βίντεο που έγινε γνωστό ως «Bollard Man». Είναι εκείνος που προσπάθησε να σταματήσει τον δολοφόνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης με μαχαίρι το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ.

Ο Guerot ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Joel Cauchi, ο οποίος επιτέθηκε σε πολίτες. Η αστυνομία δήλωσε ότι είχε ως στόχο γυναίκες.

Οπλισμένος με ένα μαχαίρι, ο Cauchi σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12 πριν σκοτωθεί από αστυνομικό. Η παράλογη πράξη βίας του έχει τρομοκρατήσει τη χώρα, όπως σημειώνει το BBC.

Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της χώρας, έσπευσαν να επαινέσουν τις πράξεις γενναιότητας αγνώστων που προσπάθησαν να σταματήσουν τον δράστη.

Η σκηνή του με τον Guerot με ένα λευκό μπλουζάκι να αντιμετωπίζει τον Cauchi σε μια κυλιόμενη σκάλα έχει γίνει viral. Το βίντεο τον δείχνει να κρατά ένα κοντάρι για να τον αποκρούσει.

@bbcnews

A civilian has been recorded holding off a man who fatally stabbed six people at a Sydney shopping centre. #Sydney #Australia #BondiJunction #Westfield #WestfieldMall #BBCNews

♬ original sound – BBC News – BBC News

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι προσπάθησε να εμποδίσει τον Cauchi να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο, όπου υπήρχε ένας παιδότοπος.

Ο Guerot λέει ότι αυτός και ένας φίλος του, Silas Despreaux, και οι δύο εργάτες οικοδομών, ανέλαβαν δράση χωρίς να σκεφτούν. Οι δυο τους ήταν καθ’ οδόν για το γυμναστήριο του εμπορικού κέντρου, όταν άκουσαν κραυγές: «Υπάρχει ένας άνδρας που μαχαιρώνει ανθρώπους».

«Απλώς τον είδαμε να έρχεται… σκεφτόμασταν: “Πρέπει να προσπαθήσουμε να τον σταματήσουμε”», δήλωσε ο Guerot σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο Channel Seven την Κυριακή.

Σε εκείνο το σημείο, ο ίδιος και ο Despreaux βρίσκονταν ακόμη στον όροφο πάνω από τον άνδρα με το μαχαίρι. Καθώς ο Cauchi προχωρούσε προς την κυλιόμενη σκάλα, ο Guerot τον αντιμετώπισε στην κορυφή της.

Βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο για λίγα δευτερόλεπτα. «Τα μάτια του ήταν σαν άδεια… δεν ήταν εκεί», είπε ο Guerot.

Στη συνέχεια, ο Cauchi γύρισε και κατέβηκε πάλι τις κυλιόμενες σκάλες, με τον Guerot και τον Despreaux να τον καταδιώκουν.

Αρπάζοντας μια καρέκλα, έτρεξε πίσω από τον Cauchi στο επόμενο επίπεδο. Μια αστυνομικός κυνηγούσε επίσης τον Cauchi και οι άνδρες κατεύθυναν την επιθεωρήτρια Amy Scott στον στόχο της. Καθώς εκείνος της όρμησε με το μαχαίρι, εκείνη τον πυροβόλησε.

The footage appears to show a man confronting the knifeman on an escalator with a pole.

Posted by BBC News on Saturday, April 13, 2024

«Εκείνη ήταν στην πραγματικότητα η ηρωίδα, εκείνη έκανε τη δουλειά», σημείωσε ο Guerot. «Εμείς απλώς κάναμε αυτό που κάναμε».

Η επιθεωρήτρια Scott χαιρετίστηκε για τις ενέργειές της σε εθνικό επίπεδο – από την αυστραλιανή κυβέρνηση, την αστυνομία και το ευρύτερο κοινό. Η ίδια έχει αρνηθεί να μιλήσει δημόσια μέχρι στιγμής.