Πολιτική

Ντόρα Μπακογιάννη: Ταξίδεψε στο Κόσσοβο η ως εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλί…

dora bakoyianni

Ντόρα Μπακογιάννη: Ταξίδεψε στο Κόσσοβο η ως εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησε, από την περασμένη Πέμπτη, τριήμερη διερευνητική αποστολή στο Κόσοβο υπό την ιδιότητα της εισηγήτριας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο Κόσοβο η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, όπως επίσης με εκπροσώπους εθνικών μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατά την συνάντηση με την Ντόρα Μποκαγιάννη, εξέφρασε την προσδοκία ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ανοίξει την πύλη για την ένταξη του Κοσόβου το επόμενο έτος.

«Το Κόσοβο έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο Συμβούλιου της Ευρώπης. Το Σύνταγμα του Κοσόβου έχει ήδη ενσωματώσει τις βασικές διατάξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθιστώντας τις εφαρμόσιμες. Με αυτό το πνεύμα, το Κόσοβο είναι σθεναρά προσηλωμένο στις ευρωπαϊκές αξίες, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών αξιών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», δήλωσε η Οσμάνι.

Στην Πρίστινα η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι. Κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής παρατήρησε ότι η Πρίστινα άλλαξε πάρα πολύ από την τελευταία της επίσκεψη το 2009.

Ο Άλμπιν Κούρτι επισήμανε ότι η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του.

Μπακογιάννη: Είναι μια ιστορικής σημασίας διαδικασία για τη χώρα μας

«Είναι μια ιστορικής σημασίας διαδικασία για τη χώρα μας, το θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και προσπαθούμε με τις γνώσεις και τις ικανότητες που διαθέτουμε να πράξουμε τα βέλτιστα για τον σεβασμό των βασικών αξιών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ώστε να πάνε καλά όλα τα στάδια μέχρι την ένταξη», υπογράμμισε ο Άλμπιν Κούρτι κατά την συνάντηση με την κα Μπακογιάννη.

Η εισηγήτρια για το Κόσοβο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του κόμματος «Σερβική Λίστα», του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος στο Κόσοβο.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κόμματος αυτού, επισημάνθηκε στην κα Μπακογιάννη ότι «οι Σέρβοι του Κοσόβου βρίσκονται στη χειρότερη θέση από το 1999 εξαιτίας των αντισερβικών ενεργειών του καθεστώτος ‘Αλμπιν Κούρτι». Οι εκπρόσωποι των Σέρβων ανέφεραν πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα του σερβικού λαού απειλούνται λόγω της θεσμικής καταστολής που υφίστανται για περισσότερα από δύο χρόνια».

Κατήγγειλαν επίσης ότι «οι καθημερινές επιθέσεις κατά των Σέρβων, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η κατάσχεση περιουσιών τους, ο ξυλοδαρμός και η κακομεταχείριση όπως και η απαγόρευση εισαγωγής αγαθών και φαρμάκων απειλούν τα ζωτικά συμφέροντα του σερβικού λαού στο Κόσοβο».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε και την Μονή «Visoki Decani» όπου ενημερώθηκε από τον ηγούμενο πατήρ Σάββα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Κόσοβο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο σερβικός πληθυσμός.

«Η συνομιλία με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, μια προσωπικότητα με βαθιά πολιτική εμπειρία και κατανόηση των πραγμάτων στα Βαλκάνια, έδωσε μια ανεκτίμητη ευκαιρία να μεταφέρουμε, εκ μέρους του Επισκόπου Θεοδοσίου και της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μια αντίληψη για τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σερβικές κοινότητες του Κοσόβου και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρεται σε ανάρτηση στο διαδίκτυο της Μονής «Visoki Decani».

Το Κόσοβο υπέβαλε επίσημα αίτημα για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάιο του 2022, ενώ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους πέρασε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας όταν η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να διαβιβάσει το αίτημα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία γνωμοδότησης σχετικά με την ένταξη του Κοσόβου, η οποία αποστέλλεται στην Επιτροπή Υπουργών που λαμβάνει και την τελική απόφαση. Για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των κρατών μελών.

Στο Κόσσοβο το οποίο επισκέφθηκα ως απεσταλμένη του Συμβουλίου της Ευρώπης είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Πρόεδρο…

Posted by Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis on Friday, November 3, 2023

To Top