Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό ζήτημα με τις αμερικανικές δυνάμεις στον Νίγηρα, μερικές ώρες αφού το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας είχε εισέλθει σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Νιαμέ που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα.

«Οι Ρώσοι είναι σε ξεχωριστό συγκρότημα και δεν έχουν πρόσβαση σε αμερικανικές δυνάμεις ή πρόσβαση στον εξοπλισμό μας», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού.

«Πάντα επικεντρώνομαι στην ασφάλεια και την προστασία των στρατευμάτων μας».

«Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω σημαντικό ζήτημα εκεί σε ό,τι αφορά την προστασία των δυνάμεών μας».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον τομέα άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας εισήλθε σε αεροπορική βάση στον Νίγηρα όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα, κίνηση που ακολουθεί την απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επαφές με τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικό χώρο στην Αεροπορική Βάση 101, που βρίσκεται δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Νιαμέ. Η κίνηση του ρωσικού στρατού φέρνει σε απόσταση αναπνοής τα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε μια περίοδο κατά την οποία η στρατιωτική και διπλωματική αντιπαλότητα των δύο χωρών οξύνεται ολοένα περισσότερο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.