Κόσμος

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία ανακοίνωσε η Γερμανία

AP22137264833224

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία ανακοίνωσε η Γερμανία

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την παράδοση νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Οι πύραυλοι «Taurus» δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο.

«Προμηθεύουμε την Ουκρανία με περισσότερα πυρομαχικά: εκρηκτικά, βλήματα όλμων, ρουκέτες ναρκών. Τα πυρομαχικά είναι που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία για τον αμυντικό της αγώνα. Επιπλέον, η Γερμανία θα βοηθήσει με τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα άρσης ναρκοπεδίων και, ενόψει του χειμώνα, θα σταλούν επίσης ρούχα και γεννήτριες ηλεκτρισμού και θερμότητας, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν εκπαιδευθεί στην Γερμανία τουλάχιστον 10.000 ουκρανοί στρατιώτες», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στην εφημερίδα BILD λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών ‘Αμυνας της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στη βάση του Ράμσταϊν. Ο κ. Πιστόριους δεν θα λάβει ωστόσο μέρος στη συνάντηση, καθώς είναι θετικός στον κορονοϊό.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στους πυραύλους κρουζ «Taurus» που έχει ζητήσει το Κίεβο, ο γερμανός υπουργός ‘Αμυνας εξήγησε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί σχετική απόφαση. «Μένει να διευκρινιστεί εάν οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χωρίς την υποστήριξη των στρατιωτών της Bundeswehr», πρόσθεσε ο κ. Πιστόριους. Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται επιφυλακτική στην παράδοση του υπερσύγχρονου γερμανο-σουηδικής κατασκευής πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αέρος-εδάφους «Taurus» και στο παρελθόν είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα, υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, εφόσον πλήττονταν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας.

Η Γερμανία έχει από την αρχή του έτους διαθέσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει εγκρίνει άδειες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 10 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα έτη.

To Top