Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε περισσότερα από 280 άτομα και οντότητες, γιατί «η Ρωσία παραβίασε την παγκόσμια απαγόρευση των χημικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε την Τετάρτη το State Department.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις σε εκείνους που ασχολούνται με: ανάπτυξη της μελλοντικής παραγωγικής και εξαγωγικής ικανότητας ενέργειας, μετάλλων και εξόρυξης της Ρωσίας. κυρώσεις για αποφυγή και καταστρατήγηση· και ενισχύοντας την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρέδωσε ταυτόχρονα στο Κογκρέσο μια απόφαση σχετικά με τη χρήση του χημικού όπλου χλωροπικρίνη από τη Ρωσία κατά των ουκρανικών στρατευμάτων. Το Υπουργείο επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς στην ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, στις πιστωτικές γραμμές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και στις άδειες εξαγωγής αμυντικών ειδών και ειδών ευαίσθητων στην εθνική ασφάλεια που πηγαίνουν στη Ρωσία. Παράλληλα, επιβάλλει κυρώσεις σε τρεις ρωσικές κυβερνητικές οντότητες που συνδέονται με προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων της Ρωσίας και σε τέσσερις ρωσικές εταιρείες που έχουν συνεισφέρει σε τέτοιες οντότητες.

Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε άλλα τρία άτομα σε σχέση με τον θάνατο του Αλεκσέι Ναβάλνι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διακόψουν τη στήριξη στη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας και να περιορίσουν τη χρήση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη Ρωσία για να προωθήσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.