Κόσμος

Νέες κατηγορίες σε βάρος του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι – Μπορεί να καταδικαστεί σε ακόμα…

Νέες κατηγορίες σε βάρος του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι – Μπορεί να καταδικαστεί σε ακόμα 30 χρόνια κάθειρξης

Προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δικαστήριο της Μόσχας στις 31 Μαΐου στο πλαίσιο νέας ποινικής υπόθεσης σε βάρος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι για κατηγορίες που περιλαμβάνουν υποκίνηση σε εξτρεμισμό, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο.

Ο Ναβάλνι, που έγινε γνωστός για τη σάτιρά του σε βάρος της ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τις καταγγελίες του περί εκτεταμένης διαφθοράς, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σε βάρος του έχει ανοίξει μια «παράλογη» υπόθεση τρομοκρατίας που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ακόμα 30 χρόνια κάθειρξης.

Ο Ναβάλνι ήδη εκτίει συνολικές ποινές ενδεκάμισι ετών για εξαπάτηση και ασέβεια προς το δικαστήριο σε αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας, κατηγορίες που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένες με στόχο να τον φιμώσουν. Οι οργανισμοί του και το Ίδρυμά του Κατά της Διαφθοράς έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία ως «εξτρεμιστικοί», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι κατηγορίες σε βάρος του Ναβάλνι σχετίζονται με έξι διαφορετικά άρθρα του ρωσικού ποινικού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για «αποκατάσταση του ναζισμού», «οργάνωση εξτρεμιστικής κοινότητας», και «δημόσιες εκκλήσεις για τη διάπραξη εξτρεμιστικών ενεργειών» καθώς και την υποκίνηση προς τους πολίτες να παραβιάζουν τον νόμο.

Τον περασμένο μήνα, ερευνητές συνέδεσαν επίσημα υποστηρικτές του Ναβάλνι με τη δολοφονία του Βλάντλεν Τατάρσκι, γνωστού μπλόγκερ ειδικού σε στρατιωτικά θέματα και υποστηρικτή της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία που σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι αρνούνται την όποια σχέση με τη δολοφονία του.

To Top