Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, περιοχή όπου εξακολουθεί να ισχύει μια εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις 27 Νοεμβρίου.
Στοχοποιήθηκαν «όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών» που «απειλούσαν το κράτος του Ισραήλ» και βρίσκονταν εκεί σε «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν έμμεσα η ισραηλινή κυβέρνηση και το λιβανικό σιιτικό κίνημα, ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.
🚨BREAKING: The Israeli Air Force has bombed between 20 to 30 Hezbollah positions in Lebanon with dozens of fighter jets in less than 20 minutes.
Hezbollah is getting hammered. The so-called biggest, most vicious terrorist organization has been brought to its knees by Israel. pic.twitter.com/ZIYJMSjGgD— Vivid.🇮🇱 (@VividProwess) March 7, 2025
Από την πλευρά του, το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών σε διάφορες περιοχές του νότου, ιδίως λόφου στην Τζάμπαλ αρ Ριχάν, στην περιφέρεια Τζεζίν, σε «κοιλάδα» στην περιφέρεια Σαΐντα και διάφορες άλλες κοινότητες.
Την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, η Χεζμπολάχ, σύμμαχή της, άνοιξε δεύτερο μέτωπο, αρχίζοντας να εκτοξεύει ρουκέτες και να εξαπολύει drones στον βορρά.
HAPPENING NOW IN LEBANON:
Israel is massively bombing multiple villages in South Lebanon as we speak.
Meanwhile, Israel’s proxies are massacring Alawite civilians en masse across Syria.
And all the usual Western “human rights defenders” are silent, of course. pic.twitter.com/Lb6P3bx3xt— sarah (@sahouraxo) March 7, 2025
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη την 27η Νοεμβρίου έβαλε τέλος σε πάνω από έναν χρόνο εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων δυο μηνών ανοικτού πολέμου. Όμως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν συχνά αεροπορικά πλήγματα στη λιβανική επικράτεια κι οι δυο πλευρές δεν έχουν πάψει να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των όρων της ανακωχής.
Πηγή: ΑΠΕ