Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε νέα αναβολή στη διένεξη σχετικά με την εξαίρεση των υπερορθόδοξων εβραίων από τη στρατιωτική θητεία, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μετέθεσε για την 16η Μαΐου την προθεσμία για το νέο σχέδιο στράτευσης.

Το Δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές για τον διακριτικό χαρακτήρα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων εβραίων από τη στράτευση που ισχύει εδώ και δεκαετίες και όρισε ως προθεσμία την 31η Μαρτίου. Αυτή μετατέθηκε στην 30ή Απριλίου έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, η οποία προέβαλε το επιχείρημα ότι είναι πολύ απασχολημένη με τον πόλεμο στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Νετανιάχου κατέθεσε νέο αίτημα αναβολής.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου περιλαμβάνει και δύο υπερορθόδοξα κόμματα που θεωρούν ότι η εξαίρεση από τη στρατιωτική θητεία είναι σημαντική για την παραμονή των οπαδών τους στις θρησκευτικές σχολές και μακριά από το χωνευτήρι του στρατού που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις υπερσυντηρητικές τους αξίες.

Η σημερινή αναβολή είναι μικρότερη από αυτήν που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, αλλά θα γλιτώσει τον Νετανιάχου από τη δημόσια κριτική για το ακανθώδες θέμα τόσο κατά την ημέρα μνήμης των πεσόντων στρατιωτών στις 13 Μαΐου, όσο και κατά την ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 14 Μαΐου.

Και οι δύο αυτές εθνικές γιορτές αναμένεται να είναι τεταμένες φέτος με τον ανοικτό πόλεμο στη Γάζα και τις συγκρούσεις σε άλλα μέτωπα που έχουν προκαλέσει τις σημαντικότερες στρατιωτικές απώλειες εδώ και δεκαετίες κυρίως ανάμεσα σε νεαρούς επίστρατους και εφέδρους.

Οι υπερορθόδοξοι αποτελούν το 13% του ισραηλινού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και μέχρι το 2035 αναμένεται να φθάσουν το 19% λόγω της υψηλής γεννητικότητας. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απαλλαγή από την στράτευση κρατά ασκόπως μέρος της κοινότητας εκτός του εργατικού δυναμικού αυξάνοντας την επιβάρυνση των φορολογουμένων των μεσαίων στρωμάτων στην χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών.

Από τη στρατιωτική θητεία εξαιρείται επίσης σε μεγάλο βαθμό η αραβική μειονότητα, που αντιστοιχεί στο 21% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί, άνδρες και γυναίκες, καλούνται να καταταγούν στα 18 χρόνια, για θητεία 32 μηνών για τους άνδρες και 24 μηνών για τις γυναίκες.