«Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης» ήταν, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το σημερινό κύμα, που «σκέπασε» την Ελλάδα και «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό σε Αθήνα, Πειραιά αλλά και Καλαμάτα, δημιουργώντας ένα τοπίο «Αποκάλυψης».

«Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης των τελευταίων ετών εξελίσσεται σήμερα στη χώρα μας με τους χάρτες των προγνωστικών μας συστημάτων να τερματίζουν τις κλίμακες και τις εικόνες που φτάνουν από διάφορες περιοχές να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές», γράφει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης των τελευταίων ετών εξελίσσεται σήμερα στη χώρα μας με τους…

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, April 23, 2024

Δορυφορική απεικόνιση του έντονου κύματος αφρικανικής σκόνης «Minerva red»

Η έκταση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης, που «έπνιξε» την Ελλάδα, αποτυπώνεται σε νέες δορυφορικές εικόνες μέσω του δορυφόρου «Aqua» της NASA, που πέρασε πάνω από τη χώρα το πρωί της Τρίτης.

Οι εικόνες δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red», που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης, κινούμενο προς την Ελλάδα, μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Minerva Red: «Από τα ισχυρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών» – Δορυφορικές εικόνες από την αφρικανική σκόνη πάνω από την Ελλάδα 2

Εκτός της αφρικανικής σκόνης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, όπου στα Φαλάσαρνα Χανίων σημειώθηκε και η μεγαλύτερη θερμοκρασία με τιμή 36,6°C.

Minerva Red: «Από τα ισχυρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών» – Δορυφορικές εικόνες από την αφρικανική σκόνη πάνω από την Ελλάδα 3

Κοκκίνισε ο ουρανός σε Αθήνα και Πειραιά

Το απόγευμα της Τρίτης ο ουρανός της Αθήνας και του Πειραιά έγινε πορτοκαλί και η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική εξαιτίας και των θυελλωδών νοτιάδων, που έφεραν μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Σαχάρα.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast: