Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 10ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου που έγινε στο Ηράκλειο, που είχε ως στόχο να αναδείξει την ποιότητα αλλά και να ενδυναμώσει την εικόνα του κρητικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η φετινή επετειακή εκδήλωση απονομής, μάλιστα, είχε ενδιαφέρουσες ομιλίες με μια πλούσια θεματολογία που ξεκινούσε από την καλλιέργεια της ελιάς στο χωράφι κι έφτανε μέχρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις χρήσεις του και ειδικά στο εστιατόριο.

«Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε στρατηγικό σχέδιο για το ελαιόλαδο», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, συμπληρώνοντας ότι «ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και βεβαίως μέσα και από την άσκηση, για 3 χρόνια, της Προεδρίας της Ένωσης ΑREPO, σχεδιάσαμε, καταρτίσαμε και ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Στρατηγικό Σχέδιο για το ελαιόλαδο. Βασικοί στόχοι του είναι η προώθηση μιας διαφορετικής προσέγγισης στην ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου, η αναβάθμιση της ποιότητας σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης νομοθεσίας αλλά και των αναγκών της αγοράς, η αύξηση του ποσοστού τυποποιημένου ελαιολάδου, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών του και βεβαίως η διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους διακριθέντες στα πρώτα δέκα χρόνια του διαγωνισμού που ανέδειξαν με την παρουσία και τις βραβεύσεις την αξία του κρητικού ελαιολάδου ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως και τα επόμενα χρόνια ισχύει ο κοινός στόχος για αύξηση των συμμετοχών στο διαγωνισμό και η επιμονή στο τρίπτυχο: ταυτότητα – ποιότητα – ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, στην προσπάθεια της μέγιστης εξωστρέφειας που απαιτείται μέσα από τις συνέργειες όλων των εμπλεκομένων.

Σε ανάρτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ.Αυγενάκης , ανέφερε ότι: «Το ελαιόλαδο αποτελεί τον υγρό χρυσό της χώρας, ένα προϊόν υψηλότατης διατροφικής αξίας, αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής και μεσογειακής διατροφής και που φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της. Η Ελλάδα, μπορεί να μη διαθέτει τις ποσότητες άλλων χωρών, διαθέτει όμως ασύγκριτη ποιότητα, όπως φάνηκε και στον διαγωνισμό. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, μας κάνατε πολύ υπερήφανους».

Την ευθύνη διοργάνωσης του διαγωνισμού, είχαν για άλλη μία χρονιά, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Η αξιολόγηση των δειγμάτων έγινε στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και των βραβευθέντων.

«Ο διαγωνισμός ελαιολάδου για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Κρήτη” αποτελεί πλέον θεσμό για την περιφέρεια Κρήτης», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης. «Παρόλο που είχαμε μια δύσκολη χρονιά φέτος για την παραγωγή, είχαμε πάρα πολλά δείγματα και από τις τρείς κατηγορίες ελαιολάδου (συμβατικής, βιολογικής, ΠΓΕ και ΠΟΠ καλλιέργειας). Αξίζουν συγχαρητήρια στους παραγωγούς και τυποποιητές μας γιατί για άλλη μια φορά είχαμε πάρα πολύ ποιοτικά ελαιόλαδα», δήλωσε. «Εμείς σαν περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε τις προωθητικές δράσεις, γιατί στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και προβολή των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου των πλούσιων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και της διατροφή διατροφικής του αξίας», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μπορούν ακόμα να αναπτύξουν δωρεάν ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες ποιότητας σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.