Πολιτική

LIVE η ονομαστική ψηφοφορία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Μεγάλη διαδήλωση, 16 τραυματίες στα επεισόδια

LIVE η ονομαστική ψηφοφορία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Μεγάλη διαδήλωση, 16 τραυματίες στα επεισόδια

Ψηφίζεται αυτή την ώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έπειτα από 47 ώρες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά από αιτήσεις των κομμάτων, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφίσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο ανεξάρτητος και εκλεγμένος με τους Σπαρτιάτες βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς.

Το σύνολο της αντιπολίτευσης αναμενόταν να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Διαδηλώσεις, επεισόδια και τραυματίες

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του μεγάλου πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 16 άτομα, εκ των οποίων εννεά διαδηλωτές και επτά αστυνομικοί, ενώ έγιναν 14 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:

«Σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00, με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις – πορείες -17.500- περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις πλατείες Κλαυθμώνος και Κοραή, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Την 14:50 ώρα, ενώ η πορεία διερχόταν από την οδό Σταδίου, ομάδα περίπου 20 ατόμων αποσπάστηκε από αυτήν και πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εκτοξεύοντας εναντίον τους τουλάχιστον 10 μολότοφ.

Ακολούθως, την 15:50 ώρα και ενώ η κεφαλή της πορείας εισερχόταν από την Όθωνος στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, ομάδα -50- περίπου ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάσθηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και πετρών στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθως ενήργησαν με σκοπό να αποτρέψουν φθορές σε υποδομές και να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 14 άτομα και συνελήφθησαν 3 ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 9 πολίτες και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης».

To Top