Οικονομία

Κρυπτονομίσματα: Τριγμοί στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο μετά τις προσφυγές των ΗΠΑ

2023 06 05T223702Z 1304978568 RC29D1ABAUSE RTRMADP 5 USA STOCKS CRYPTO

2023 06 05T223702Z 1304978568 RC29D1ABAUSE RTRMADP 5 USA STOCKS CRYPTO

Θορυβημένοι επενδυτές έσπευσαν να αποσύρουν μέσα σε λίγες ώρες  κρυπτονομίσματα αξίας 790 εκατ. δολαρίων από το ανταλλακτήριο Binance , μετά την προσφυγή κατά της εταιρείας από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η οποία επανήλθε την Τρίτη με προσφυγή και κατά του ανταλλακτηρίου Coinbase.

Το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι έστησε έναν «ιστό παραπλάνησης» για να παρακάμψει την αμερικανική νομοθεσία.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) κατηγορεί την εταιρεία για 13 αδικήματα, όπως ότι φούσκωνε τεχνητά τους όγκους συναλλαγών, εξέτρεπε παρανόμως περιουσίακά στοιχεία των πελατών και παραπλανούσε τους επενδυτές για τα μέτρα ασφάλειας που εφάρμοζε.

«Είναι ακόμα ένα πλήγμα στη βιομηχανία crypto και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο» σχολίασε στο Reuters ότι ο Τόνι Σίκαμουρ, αναλυτής της IG Markets.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Nansen, από την Δευτέρα και μέχρι το απόγευμα της  Τρίτης η Binance κατέγραφε απώλειες 778,6 εκατ. δολαρίων από το blockchain του κρυπτονομίσματος ethereum.

Netflow to Binance over the past 24 hours is $778.6M negative on Ethereum – $871.7M in and $1.65B out

Over the past hour, netflow on Ethereum continues to be negative at $35.7M on Ethereum – $14.8M in and $50.5M out

Track it here https://t.co/nwTgpXWhZY and filter for «Binance» pic.twitter.com/jnNAN0QKVy

— Nansen 🧭 (@nansen_ai) June 6, 2023

Το κρυπτονόμισμα BNB του Binance, το τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως, έπεσε την Τρίτη κατά 0,3% στα 277 δολάρια, χαμηλό τριμήνου, έπειτα από βουτιά 9,2% την Δευτέρα.

Από την πλευρά της, η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ως ξένη εταιρεία δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Η προσφυγή της SEC φέρνει μια ακόμα νομική περιπέτεια για την εταιρεία, μετά την προσφυγή που κατέθεσε τον Μάρτιο η αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Εμπορικών Συναλλαγών για «παράνομη» λειτουργία του ανταλλακτηρίου.

Ακόμα, το Binance ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την υποψία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παραβίασης αμερικανικών κυρώσεων, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση,.

Η SEC συνέχισε την επιχείρηση κατά των υπηρεσιών crypto με προσφυγή που υπέβαλε την Τρίτη κατά της Coinbase, του μεγαλύτερου αμερικανικού ανταλλακτηρίου, το οποίο κατηγορείται ότι λειτουργεί παράνομα χωρίς να έχει υποβάλλει τα απαραίτητα στοιχεία στην Επιτροπή.

Η SEC υποστήριξε ότι η εταιρεία είχε «πλήρη επίγνωση» ότι υπόκειται στην αμερικανική νομοθεσία για τις κεφαλαιαγορές αλλά την αγνόησε.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της επιτροπής, «οι αποτυχίες για τις οποίες κατηγορείται η Coinbase στερούν από τους επενδυτές προστασίες κρίσιμης σημασίας, όπως κανόνες που προλαμβάνουν την απάτη και τη χειραγώγηση, τη διαφάνεια και την προστασία από συγκρούσεις συνφερόντων και ελέγχους ρουτίνας».

Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει την προσφυγή.

To Top