Κομβικές για το πολιτικό μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MetroPOLL, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 39,2% έναντι του Μουράτ Κουρούμ που συγκεντρώνει 30,4 %.

Όταν κατανέμονται οι αναποφάσιστοι, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 49% και ο Κουρούμ 37%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων, δηλαδή όσων δεν απαντούν ή επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας ανέρχεται σε 18,1 %.

Στο πλευρό του Ιμάμογλου τάσσεται και η πλειοψηφία των γυναικών. Πάνω από το 40% των γυναικών εκφράζουν την πρόθεση να τον ψηφίσουν, ενώ μόλις το 30% κλίνει προς τον Κουρούμ σε ένα εκλογικό σώμα που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει καθόλου τα ίδια χαραχτηριστικά με την προηγούμενη, διότι ο Ιμάμογλου δεν έχει τη στήριξη δύο μικρών κομμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποστοστό συμμετοχής αλλά και από την κουρδική ψήφο.

Τυχόν επανεκλογή του δημάρχου του CHP θα σηματοδοτήσει τις βαθιές διαιρέσεις εντός της τουρκικής κοινωνίας. Θα γίνει άλλωστε ο μοναδικός πολιτικός στην Ιστορία που κέρδισε δυο φορές τον Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου έχει ακτινοβολία, είναι νέος , σχετικά άφθαρτος, είναι κοσμικός χωρίς να ενοχλεί τους πιστούς μουσουλμάνους και μέχρι στιγμή αρθρώνει κεντρώο πολιτικό λόγο.

Ωστόσο, η ανταπόκριση του εκλογικού σώματος στις ατζέντες των υποψηφίων, ιδιαίτερα σε πιεστικά ζητήματα όπως η ετοιμότητα για τους σεισμούς και η οικονομική σταθερότητα, θα αποβεί κρίσιμη. Είτε θα οδηγήσει σε εδραίωση της εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος είτε σε αναζωπύρωση της αντιπολίτευσης. Ενδεχόμενη επιτυχία του Ιμάμολου θα συμβολίσει επίσης την ικανότητα της αντιπολίτευσης να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινητοποιώντας την υποστήριξη διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας και προτείνοντας μια βιώσιμη εναλλακτική στο τρέχον πολιτικό status quo.

Αν εκλεγεί ο Μουράτ Κουρούμ, η πρώτη συνέπεια θα είναι η εδραίωση της εξουσίας του ΑΚΡ. Καθώς ο Κουρούμ εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα, θα ενίσχυσει σημαντικά τη θέση του αλλά και την επιρροή του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, καταδεικνύοντας τη διαρκή ελκυστικότητα και τις ικανότητες διακυβέρνησης του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε στην πλάτη του όλη την προεκλογική εκστρατεία καθώς είναι θέμα τιμής για εκείνον η «άλωση» της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε έχει κερδίσει όλες τις πολιτικές μάχες τα τελευταία 22 χρόνια εκτός των δημοτικών του 2019.

Το σημερινό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη θα έχει αναμφίβολα βαθιές επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας και κατά συνέπεια στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.