Οικονομία

Κωστής Χατζηδάκης: Ερχεται νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

DIMI9283

DIMI9283

Νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και τελικός στόχος είναι να πληρώνουν όλοι δίκαια.

Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, όμως έχουν κάποια γίνει πράγματα», κυρίως με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επήλθε τόσο από το κλείσιμο των τραπεζών το 2015 όσο και από την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά δέκα μέτρα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, με προσανατολισμό την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για ελέγχους και συναλλαγές, όπως και περιορισμό των μετρητών.

Για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024 ενώ επανέλαβε ότι θα γίνει υποχρεωτικό το mydata.

Συνέχιση του μοντέλου Τσίπρα η Αχτσιόγλου – «Εξωτικός» ο Κασσελάκης

Μιλώντας για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή προέδρου, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «καταδεικνύει το βαθύτατο πρόβλημα που έχει αυτό το κόμμα».

Μιλώντας για τους δύο «μονομάχους» για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ανέφερε πως από τη μία έχουμε τη συνέχιση του μοντέλου Τσίπρα, με την Έφη Αχτσιόγλου, που τους έφερε μέχρι εδώ, και από την άλλη έχουμε κάτι διαφορετικό και εξωτικό θα μπορούσε να πει κανείς, με χαρακτηριστικά που γεννούν ερωτήματα.

«Αλλά δεν είναι δική μου δουλειά. Εμείς παρακολουθούμε απέξω» είπε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση εφησυχάζει.

Σε ερώτηση ποιος από τους δύο υποψήφιους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και η μη ενασχόληση με τα προβλήματα των πολιτών θα μπορούσε να απειλήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη».

«Παγκόσμιο πρόβλημα η ακρίβεια – Δίνουμε όσα μπορούμε»

Για την ακρίβεια, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και επισήμανε πως μια σειρά γεγονότων έχουν αλλάξει τον κύκλο της διεθνούς οικονομίας.

«Η κυβέρνηση δίνει όσα μπορεί» υπογράμμισε τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι μεσοσταθμικά η Ελλάδα στον πληθωρισμό κινείται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο στα τρόφιμα η ακρίβεια επιμένει, γι’ αυτό και ανακοινώθηκαν τέσσερα πρόσθετα μέτρα από τον Κώστα Σκρέκα.

Τέλος επισήμανε ότι είναι εντολή του πρωθυπουργού «να ασχοληθούμε με τον πιο συστηματικό τρόπο» με το θέμα της ακρίβειας.

To Top