Με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, συναντήθηκε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από τη Δικαιοσύνη, ο οποίος μετατρέπει το έγκλημα του εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα.

«Είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολλούς», επεσήμανε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο Βασίλης Κικίλιας.

Κικίλιας: Αποδείχθηκε περίτρανα και στο Μάτι πως αυτοί που δείχνουν εγκληματική αμέλεια ρισκάρουν τη ζωή των συμπολιτών τους 2

«Αποδείχθηκε δυστυχώς περίτρανα και στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και σε άλλες περιπτώσεις ότι αυτοί που δείχνουν τέτοια εγκληματική αμέλεια ρισκάρουν τη ζωή όλων των συμπολιτών τους», τόνισε.

«Ζητάω στο πλαίσιο της συνεργασίας να εφαρμοστεί ο νόμος σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, τους καθ’ έξιν εμπρηστές αλλά και τους εξ αμελείας, γιατί δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι και προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Κικίλιας: Αποδείχθηκε περίτρανα και στο Μάτι πως αυτοί που δείχνουν εγκληματική αμέλεια ρισκάρουν τη ζωή των συμπολιτών τους 3

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια

Κατ’ αρχάς να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία και προσοχή και ασφάλεια όμως για τις οικογένειές μας. Είχα την τιμή σήμερα να επισκεφθώ την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να την ενημερώσω για όλες τις προπαρασκευαστικές-προληπτικές ενέργειες και με βάση τη νομοθέτηση αλλά και το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, ενόψει μιας πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου και να ζητήσω στο πλαίσιο της συνεργασίας να εφαρμοστεί ο νόμος σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, τους καθ’ έξιν εμπρηστές αλλά και τους εξ αμελείας, γιατί δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι και προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες.

Θα το κάνει η κύρια εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου αργότερα, θα εκδώσει και μια ανακοίνωση η οποία θα αναρτηθεί στο site της Εισαγγελίας. Θα ήθελα να την ευχαριστήσω και εκείνη και όλους τους συνεργάτες της και να πω ότι αυτή η φετινή είναι μια εθνική προσπάθεια, μια συλλογική προσπάθεια, μια πατριωτική προσπάθεια, που έχει ως σκοπό πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά τις περιουσίες των ανθρώπων και το φυσικό κάλλος, το δάσος. Θα είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια και άρα αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία τον κίνδυνο, είναι κίνδυνος θάνατος. Αποδείχθηκε δυστυχώς περίτρανα και στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και σε άλλες περιπτώσεις ότι αυτοί που δείχνουν τέτοια εγκληματική αμέλεια ρισκάρουν τη ζωή όλων των συμπολιτών τους.

Είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατεύσει τους πολλούς έναντι αυτών. Να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει για τους εμπρησμούς και ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, πλέον δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής ή σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή, τότε επισείεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη και χρηματικών προστίμων μέχρι 200.000 ευρώ. Παρακαλώ λοιπόν όλους να καταλάβετε την κρισιμότητα των στιγμών το φετινό καλοκαίρι και αναλόγως να συμπεριφερθείτε. Είναι καθήκον της Πολιτείας επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά να προστατεύσει τους πολλούς. Σας ευχαριστώ πολύ.