Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα κοντά στο Σφαξ, στην κεντρική Τυνησία, ζητώντας «να φύγουν» γρήγορα οι χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που έχουν εγκατασταθεί σε αυτήν την περιοχή.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της κοινότητας Ελ Άμρα, που απέχει 40 χιλιόμετρα από το Σφαξ, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η κατάσταση στο Ελ Άμρα δεν είναι αποδεκτή. Οι αρχές πρέπει να βρουν μια λύση», είπε ο βουλευτής Τάρεκ Μάχντι, αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό μεταναστών στην περιοχή αυτήν.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, χιλιάδες μετανάστες έστησαν αυτοσχέδια καταλύματα, αφού εκδιώχθηκαν από το κέντρο του Σφαξ. Στη συνέχεια, τους ακολούθησαν και άλλοι που εγκαταστάθηκαν στους ελαιώνες, αναμένοντας να βρουν ένα πλοιάριο για να φύγουν στην Ιταλία, από τις παραλίες που απέχουν καμιά 15αριά χιλιόμετρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία κατεδάφισε πολλά από αυτά τα καταλύματα, έπειτα από καταγγελίες των κατοίκων. «Όμως το να ξεστήσουν τις σκηνές δεν είναι λύση, το κράτος πρέπει να βρει μια πραγματική λύση. Δεν ήταν λύση να τους μεταφέρουν στο Ελ Άμρα», είπε ο Μοχάμεντ Μπέκρι, ένας κάτοικος ο οποίος μετέφερε τρόφιμα στους μετανάστες.

Το Τυνησιακό Φόρουμ Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι την Παρασκευή εκατοντάδες άνθρωποι εκδιώχθηκαν δια της βίας από τους καταυλισμούς που είχαν στηθεί έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Τύνιδα και οδηγήθηκαν «προς τα σύνορα με την Αλγερία». Το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε την εκκένωση αλλά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «επιχειρήσεις ασφαλείας» με στόχο «την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».

Πηγή: ΑΠΕ