Κόσμος

Κατά των αμβλώσεων ο πρόεδρος της Αργεντινής – «Είναι φόνος», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μαθητές

Javier Milei1

Κατά των αμβλώσεων ο πρόεδρος της Αργεντινής – «Είναι φόνος», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μαθητές

«Φόνο» χαρακτήρισε την άμβλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη (6/3) ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι. Απευθυνόμενος σε μαθητές δήλωσε πως οι υποστηρικτές της αποποινικοποίησής της είναι «δολοφόνοι».

Ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος, 53 ετών, ο οποίος είναι γνωστό πως εναντιώνεται στην άμβλωση, αλλά δεν είχε εκφραστεί δημόσια για το θέμα αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεις μήνες, απευθύνθηκε σε μαθητές καθολικού σχολικού ιδρύματος.

«Σας προειδοποιώ, για μένα η άμβλωση είναι φόνος και μπορώ να σας το αποδείξω από μαθηματική, φιλοσοφική και φιλελεύθερη σκοπιά», επεσήμανε μόλις δύο μέρες πριν από την Ημέρα της Γυναίκας. Πρόσθεσε, δε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP, πως όσοι υποστήριξαν την αποποινικοποίησή της το 2020 στο κράτος της Λατινικής Αμερικής είναι «δολοφόνοι».

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο πρόεδρος της Αργεντινής προχώρησε στην κατάργηση του υπουργείου Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας και ανήγγειλε το κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Κατά των Διακρίσεων (INADI). Ο πρόεδρος, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αναρχοκαπιταλιστή», έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση να κλείσει θεσμούς και οργανισμούς που ο ίδιος θεωρεί «άχρηστους».

Χαβιέρ Μιλέι
Κατά των αμβλώσεων ο πρόεδρος της Αργεντινής – «Είναι φόνος», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μαθητές 2

Η κυβέρνησή του τον περασμένο μήνα απαγόρευσε τη χρήση απροκατάληπτης γλώσσας στον στρατό κι έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να την εξοβελίσει από τη δημόσια διοίκηση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός τον Ιανουάριο, ο Χαβιέρ Μιλέι καταφέρθηκε εναντίον της «κοινωνικής δικαιοσύνης», του «ριζοσπαστικού φεμινισμού» και της «ματωμένης ατζέντας της άμβλωσης».

Ο νόμος για την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης στην Αργεντινή υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021, έπειτα από διάλογο που πόλωσε την κοινωνία. Προβλέπει τη δυνατότητα άμβλωσης ως τη 14η εβδομάδα της κύησης, χωρίς να απαιτείται να εξηγηθούν οι λόγοι. Επίσης προβλέπει αυτή τη δυνατότητα αν η εγκυμοσύνη αποτελεί συνέπεια βιασμού, καθώς και αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή η υγεία της εγκύου.

Ενώ η άμβλωση και τα δικαιώματα των γυναικών τίθενται υπό αμφισβήτηση σε διάφορες χώρες, η Γαλλία έγινε τη Δευτέρα η πρώτη χώρα που ενέγραψε ρητώς την τεχνητή διακοπή της κύησης στο Σύνταγμά της, μετά την έγκριση της απόφασης αυτής με συντριπτική πλειοψηφία από το κοινοβούλιο.

To Top