Την «απόλυτη ανατροπή» έθεσε ως πήχη για το κόμμα τους στις Ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ερωτώμενος σχετικά τόνισε «Δεν έχω σκοπό να αρνηθώ το αποτέλεσμα και δεν το φοβάμαι κιόλας. Θεωρώ ότι πάμε πολύ καλά. Πήχης μας η απόλυτη ανατροπή. Η απόλυτη ανατροπή θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει ένα νέο μονοπάτι στον τόπο. Θα είναι σημαντικό να δείξουμε ότι θα έχουμε αναταχθεί. Θέλω να είμαστε πάνω από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Αν ξαφνικά είμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη ΝΔ, σημαίνει ότι θα πάμε σε άλλες εκλογές. Και να τεθεί θέμα αμφισβήτησής μου δεν με φοβίζει. Δεν φοβόμαστε την άμεση δημοκρατία και η αλήθεια θα λάμψει σε πάρα πολλά ζητήματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να απαντήσει σχετικά με το αν είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, σημείωσε πως «Δυστυχώς δεν έχουμε γεννηθεί όλοι παιδιά πρωθυπουργών. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ένσημα από την αγορά. Πέρα από τον πρωθυπουργό που γεννήθηκε για να κυβερνήσει. Ο υπουργός Οικονομίας έγινε από φοιτητής βουλευτής. Σημαίνει πάρα πολλά».

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρθηκε και στα μελλοντικά του κριτήρια για το υπουργικό του συμβούλιο: «Από τη μια μου λέτε ότι δεν με έχετε δει να αναλαμβάνω καθήκοντα. Τι χρειάζεται κανείς για να διοικήσει. Στο μελλοντικό υπουργικό μου συμβούλιο, το πρώτο κριτήριο θα είναι η ενσυναίσθηση. Ζητάς από τον κόσμο να εμπιστευτεί το βιος του σε σένα. Το δεύτερο είναι η ηθική, τα καθαρά χέρια, να μπορεί να αντισταθεί στους πειρασμούς. Το τρίτο είναι η τεχνοκρατική επάρκεια. Έχω πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια. Και κυρίως στα οικονομικά και το επιχειρείν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του πριν τις Ευρωεκλογές και κάλεσε και τον πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο. «Θα το κάνω πριν τις Ευρωεκλογές. Και προκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο για την οικογένειά του. Τα δικά μου τα ξέρετε ήδη. Τα σενάρια προέκυψαν από το Μέγαρο Μαξίμου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει. Τον συγχαίρω που είναι οικογενειάρχης, αν θεωρεί ότι αδικήθηκε η σύζυγός του καλά θα κάνει να πάει στη Δικαιοσύνη και ελπίζω να κάνει το ίδιο για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών που ζητούν δικαιοσύνη».

«Έχουμε υπεραρκετά στοιχεία για να κατηγορήσουμε τον Καραμανλή»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μίλησε εκτενώς για τον λόγο που αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, δεν έχει ακόμα προτείνει τη σύσταση προανακριτικής. «Πρέπει να κάνουμε πενηνταράκια στον κόσμο τι παίζεται στη Βουλή. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι λίγο περίπλοκος. Έχουμε τους 36 βουλευτές για να προχωρήσουμε στην προανακριτική. Στο δεύτερο βήμα, στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αμνηστεύσει τον Καραμανλή. Το φέραμε το κατηγορητήριο.

Έχουμε ήδη υπεραρκετά στοιχεία για να στοιχειοθετήσουν τις τρεις κατηγορίες. Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση και διατάραξη μεταφορών. Θα το καταθέσουμε με χαρά, εφόσον δεσμευτεί να μην τον αμνηστεύσει.  Είχε τόσες προειδοποιήσεις ο υπουργός και είναι βουλευτής αυτή τη στιγμή και έχει 157 βουλευτές της ΝΔ να τον χειροκροτούν.

Ο κ. Μαρινάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε να το δούμε το κατηγορητήριο. Το είδαν. Μπορεί να τοποθετεί η Νέα Δημοκρατία επί του κατηγορητηρίου;  Ας πάει στη Δικαιοσύνη, αν δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ντροπή στην παράταξη που ευαγγελίζεται την ασφάλεια του πολίτη να συγκαλύπτει αυτό το έγκλημα».

«Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή»

Στο ερώτημα, αν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Οφείλει να είναι το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα και οφείλει να φέρει σε πέρας υποθέσεις όπως οι υποκλοπές που έχουν αναπάντητα ερωτήματα. Κρίνονται κάθε μέρα. Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Υπάρχουν υποθέσεις που πρέπει να προχωρήσουν».

Σχετικά με την πρότασή του για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές, απάντησε: «Παρατηρητές υπάρχουν ούτως ή άλλως στις εκλογές. Αυτό που λέω είναι αυτονόητο. Για πρώτη φορά προσωπικά δεδομένα Ελλήνων εκλογέων υπεξαιρέθηκαν. Δόθηκαν από στελέχη της ΝΔ σε στελέχη της ΝΔ. Είναι όλη η διαδικασία παραπληροφόρησης. Μια κυβέρνηση που ένα από τα δύο τζάκια μπορεί να μπει φυλακή. Εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία των εκλογέων του εσωτερικού;

Τη λέξη νοθεία εγώ δεν την έχω πει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είπε τον Φεβρουάριο του 2019. Πρώτη φορά έχουμε επιστολική ψήφο, υπάρχουν στοιχεία που έχουν διαρρεύσει. Μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία του εσωτερικού, να το ξανασυζητήσουμε.

Είναι πάρα πολύ εύκολα να εκμεταλλευτείς προσωπικά δεδομένα και πιθανώς για να παρέμβεις στην επιστολική τους ψήφο. Το αποτέλεσμα του ’23 δεν το αμφισβητώ».

«Φθηνότερος τρόπος να αμυνθούμε η αποτροπή»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να εξηγήσει εν τάχει τις αρχές του νέου ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «Γενικά δεν έχω αγκυλώσεις. Θέλουμε ανοιχτές αγορές, με εργασιακά δικαιώματα με κράτος πρόνοιας με κράτος δικαίου, με μια εγκρατή εξωτερική πολιτική και με στιβαρή άμυνα, ανθρώπινα δικαιώματα και οικολογία.

Ο φθηνότερος τρόπος να αμυνθούμε είναι η αποτροπή. Θα πρέπει να τα εξετάσουμε όλα. Όσο υπάρχει το Κυπριακό χωρίς λύση, προφανώς θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για όλα. Ο Έλληνας θα έχει ασφάλεια από εμάς.

Ναι στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Χρήσιμο εργαλείο ο φράχτης. Δεδομένος σύμμαχος δεν πρέπει να είμαστε σε κανέναν. Ανήκομεν στη Δύση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα επαρκή ανταλλάγματα. Να μην στέλνουμε εξοπλισμό που έχουμε χρυσοπληρώσει. Η άμυνά μας είναι η πρώτη προτεραιότητα».

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, υποστήριξε το αυτοδιοίκητο, ενώ σημείωσε πως «Αν υπάρχει ζήτημα εγκλήματος, η αστυνομία έχει ήδη δυνατότητα να επέμβει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «Η σύγχρονη αριστερά καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά. Και μετά τις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει σήμα το αστέρι και θα είναι στην Κουμουνδούρου».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μια δεύτερη θητεία της προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε πως η σχετική συζήτηση είναι πρώιμη.