Απαντήσεις σχετικά με την τροφική δηλητηρίαση που ταλαιπωρεί 37 κατοίκους σε χωριό της Ηλείας επιχείρησε να δώσει ο ιερέας του ναού στο οποίο πραγματοποιείται το εν λόγω πανηγύρι.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κ.Υ., Σταύρος Λεβέντης, οι πρώτοι ασθενείς ήταν δύο αδέρφια 15 και 16 ετών και η μητέρα τους. «Αρχικά νομίσαμε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα.

Μόλις όμως άρχισαν να έρχονται και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι από το ίδιο χωριό και βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, διαπιστώσαμε αμέσως ότι πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα ήταν έντονα: πόνοι στην κοιλιακή περιοχή, ναυτία, εμετός και διάρροια. Αμέσως παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχειριστήκαμε την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να χρειαστεί καμία διακομιδή».

Το πανηγύρι στον ιερό ναό, στήνεται κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύονται και ο καθένας φέρνει από το σπίτι του εδέσματα. Παράλληλα φτιάχνεται ένα καζάνι με κρέας το οποίο μοιράζεται στους ενορίτες.

Τι απαντά ο ιερέας

Παρά το γεγονός ότι οι… υποψίες έχουν πέσει στη βραστή προβατίνα, ο ιερέας του ναού υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που προκάλεσε

«Έφαγα και εγώ προβατίνα. Εγώ δεν είχα συμπτώματα. Αυτό το έθιμο υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Σε μια τραπεζαρία μεγάλη γύρω στα 70 μέτρα, βρίσκονται τα εδέσματα των συμπολιτών. Βρισκόταν η προβατίνα η βρασμένη, δύο ταψιά αρνί, φράουλες, γλυκά που είχαν φέρει οι ενορίτες.

Με το που είπαμε το «Χριστός Ανέστη», κληρώσαμε τα δώρα, τους ευχαρίστησα όλους και όλοι κατευθυνθήκαν στο τραπέζι. Ήρθαν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Δεν φταίει η ποσότητα του κόσμου. Κάποιο λάθος έγινε. Πού έγινε το λάθος; Σε αυτά που έφεραν ή στο βραστό; Δίπλα από τον δρόμο ακριβώς στα 3 μέτρα είναι οι κάδοι των απορριμμάτων. Κάθε χρόνο υπάρχουν εκεί, ποιος μπορεί να ξέρει τι έγινε;

Ο ένας λέει έφαγα από όλα και δεν με πείραξε τίποτα. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι είπαν ψέματα. Τα αίτια πολλά – λέγανε στο στρατό – η εμπλοκή μια».