Οικονομία

Καπνός… οι δωρέαν διακοπές στη Ρόδο – Οι υποσχέσεις έγιναν voucher μόλις 66,6 ευρώ

Οι δωρεάν επταήμερες διακοπές στη Ρόδο για όσους τουρίστες διέκοψαν την παραμονή τους στο νησί το καλοκαίρι του 2023 εξαιτίας των πυρκαγιών μετατράπηκαν σε ένα voucher 300 ή 400 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις, που προκαλεί μειδιάματα μεταξύ των ξενοδόχων του νησιού.

Ήταν 2 Αυγούστου του 2023 όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε δωρεάν διακοπές μιας εβδομάδας στη Ρόδο στους ξένους και τους Έλληνες τουρίστες που αναγκάσθηκαν να σταματήσουν τις διακοπές τους λόγω των πυρκαγιών. Δήλωσε τότε συγκεκριμένα: «Και για όλους εκείνους των οποίων οι διακοπές σταμάτησαν εξαιτίας των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπών στη Ρόδο, την ερχόμενη άνοιξη, το ερχόμενο φθινόπωρο, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο νησί και θα απολαύσουν τη φυσική του ομορφιά» (ot.gr , 2/8/2023).

Ο καιρός πέρασε δημοσιεύθηκε ο νόμος 5079/2023 στο άρθρο 99 του οποίου προβλεπόταν «χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη του τουρισμού της νήσου Ρόδου» και οκτώ μήνες μετά ήρθαν οι υπουργικές αποφάσεις που τις δωρεάν διακοπές τις μετέτρεψαν σε μία μικρής σε σύγκριση με τα δεδομένα του νησιού διατακτικής, διαμονής χωρίς επίσης καμία αποζημίωση για το κόστος μεταφοράς.

Δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές

Ειδικότερα η πρωθυπουργική δέσμευση κατέληξε σε ένα voucher διαμονής αξίας 300 ευρώ για έξι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις στο νησί σε ξενοδοχεία ενός έως τριών αστεριών και 400 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τεσσάρων η πέντε αστεριών. «Τέτοιες τιμές δεν υπάρχουν στη Ρόδο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον ot.gr από ξενοδόχο, υπονοώντας ότι το ποσό είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα του νησιού.

Υπουργικές αποφάσεις μετέτρεψαν τις δωρεάν διακοπές σε μία μικρής σε σύγκριση με τα δεδομένα του νησιού, διατακτικής διαμονής χωρίς επίσης καμία αποζημίωση για το κόστος μεταφοράς

Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις από το νησί αναφέρουν ότι ελάχιστα θα είναι τα ξενοδοχεία ειδικά των τεσσάρων και πέντε αστέρων που θα ανταποκριθούν στη σχετική «πρόσκληση» καθώς η αποζημίωση που προβλέπεται είναι πολύ μικρή. Μόνο ίσως κάποια μικρά ξενοδοχεία σε λιγότερο προβεβλημένες περιοχές του νησιού μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτιμούν ξενοδόχοι του νησιού.

Και τούτο για μέχρι και τρίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 4 και 5 αστέρων η αποζημίωση ανέρχεται σε 66,6 ευρώ την ημέρα (400 ευρώ συνολικά για έξι διανυκτερεύσεις).

Έρευνα στη Booking

Μια μικρή έρευνα στην Booking που έγινε χθες έδειξε σε μια ενδεικτική ημερομηνία 14-20 Οκτωβρίου μόλις οκτώ ξενοδοχεία 4 αστέρων (πεντάστερο κανένα) σε ένα σύνολο 180 ξενοδοχείων που προσφέρουν έξι διανυκτερεύσεις σε συνολική τιμή μικρότερη των 400 ευρώ. Επίσης ενδεικτικά για το διάστημα 20-26 Μαίου σε ένα συνολο 114 ξενοδοχείων 1-3 αστεριών μόνο 22 ξενοδοχεία προσφέρουν τιμές χαμηλότερες των 300 ευρώ. Άρα «άνθρακας ο θησαυρός» της πρωθυπουργικής εξαγγελίας. Μάλιστα ορισμένοι ξενοδόχοι εκτός από την απογοήτευση τους για την «μικρή έκπτωση αντί των δωρεάν διακοπών» που ουσιαστικά προσφέρει το πρόγραμμα, διατύπωσαν και τους προβληματισμούς τους για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει αν και όπως σημειώνουν ότι θα ήθελαν να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Τι προβλέπει η απόφαση

Με τον τίτλο «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ» ΕΤΟΥΣ 2024» δημοσιεύθηκε στο «Διαύγεια» η σχετική υπουργική απόφαση που εξειδικεύει άλλη κοινή απόφαση των Υπουργών ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΦΕΚ Β’ 1398/1 Μαρτίου 2024).

Η απόφαση προβλέπει ότι «ορίζονται δύο (2) χρονικές περίοδοι μεταξύ των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση της δωρεάν διαμονής επτά (7) συνεχόμενων ημερών (έξι (6) διανυκτερεύσεις) σε Ξενοδοχείο της νήσου Ρόδου, επιλεγμένο από το Μητρώο Ξενοδοχείων Φιλοξενίας : 1η Περίοδος – Εαρινή (10/04/2024 – 31/05/2024) και 2η Περίοδος – Φθινοπωρινή (01/10/2024– 15/11/2024). Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επτά (7) συνεχόμενες διημερεύσεις (έξι (6) διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχεία της νήσου Ρόδου όμοιας κατηγορίας (αστέρων) και αντίστοιχου τύπου δωματίου με αυτό που διέμεναν κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, επιλέγοντας μεταξύ των καταλυμάτων του Μητρώου Ξενοδοχείων Φιλοξενίας».

Οι δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που διέμεναν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν, κατά την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών στη νήσο Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 και οι οποίοι έχουν ενταχθεί, στο Μητρώο Δικαιούχων του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 3898 Κ.Υ.Α. (Τεύχος B’ 1398/01.03.2024), το οποίο καταρτίζεται με απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού.

2. Οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ των ενταγμένων Ξενοδοχείων στο Μητρώο Ξενοδοχείων Φιλοξενίας:

 • το Ξενοδοχείο στο οποίο επιθυμούν να διαμείνουν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι όμοιας κατηγορίας (αστέρων) με αυτό στο οποίο διέμεναν κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών τον Ιούλιο του έτους 2023.
 • τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν τη διαμονή τους, επιλέγοντας μεταξύ των δύο (2) χρονικών περιόδων που προβλέπονται (Εαρινή Περίοδος – Φθινοπωρινή Περίοδος).
 • ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ (e-voucher)

  1. To “e-voucher” που έχουν στην κατοχή τους οι δικαιούχοι ενσωματώνει οικονομική αξία η οποία ταυτίζεται με την οικονομική ενίσχυση του δικαιούχου, στο όνομα του οποίου είχε γίνει η κράτηση κατά την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών στη νήσο Ρόδο τον Ιούλιο του 2023, και αντιστοιχεί στο ποσό που ο δικαιούχος δικαιούται βάσει των προβλεπόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 6 της υπ’ αριθ. 3898 Κ.Υ.Α. (Τεύχος B’ 1398/01.03.2024).

  2. Η διατακτική ταξιδίου “e-voucher” είναι προσωποποιημένη, ήτοι εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου, και η ενσωματωμένη οικονομική αξία του καταβάλλεται στην ξενοδοχειακή επιχείρηση που παρέχει τις υπηρεσίες φιλοξενίας φέρει μοναδικό κωδικό.

  3. Προϋπόθεση για την καταβολή της ενσωματωμένης οικονομικής αξίας του “e-voucher” είναι η διαμονή των δικαιούχων επί επτά (7) συνεχόμενες ημέρες (έξι (6) διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχείο της νήσου Ρόδου, ως εκ τούτου η οικονομική ενίσχυση απόλλυται σε περίπτωση που δεν πληρείται η νόμιμη προϋπόθεση της διαμονής των δικαιούχων επτά (7) συνεχόμενες ημέρες (έξι (6) διανυκτερεύσεις) σε Ξενοδοχείο ενταγμένο στο Μητρώο Ξενοδοχείων Φιλοξενίας.

  4. Για τις περιπτώσεις των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Δικαιούχων, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 3 της υπ’ αριθ. 3898 Κ.Υ.Α. (Τεύχος B’ 1398/01.03.2024), και οι οποίοι είχαν κρατήσεις για πλέον του ενός δωματίου στα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν λόγω των δασικών πυρκαγιών στη νήσο Ρόδο τον Ιούλιο του έτους 2023 εκδίδονται ισάριθμα με τον αριθμό δωματίων των εν λόγω κρατήσεών τους e-voucher.

  5. Η επιδότηση μέσω του e-voucher δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους διαμονής, οι οποίοι όμως πρέπει να αποτελούν ξενοδοχεία που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Ξενοδοχείων Φιλοξενίας του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 3898 Κ.Υ.Α. (Τεύχος B’ 1398/01.03.2024), και να αποδίδουν το e-voucher στο ξενοδοχείο για τις υπηρεσίες φιλοξενίας που λαμβάνουν.

  6. To e-voucher ενεργοποιείται με την υπογραφή προτυποποιημένης σύμβασης μεταξύ του Δικαιούχου και της Ξενοδοχειακής Επιχείρησης Φιλοξενίας, στην οποία προσδιορίζονται μεταξύ άλλων: το ακριβές χρονικό διάστημα διαμονής και το είδος του δωματίου καθώς και με την καταχώριση στην ειδική εφαρμογή “Rodos Week” του μοναδικού κωδικού που φέρει η διατακτική ταξιδίου “e-voucher” (βλ. Παράρτημα ΙΙ). Η αναλυτική διαδικασία δέσμευσης του e-voucher περιγράφεται στο Μέρος 4ο Κεφ. Α. παρ. 7 της παρούσας.

  7. Μετά την 31η /5/2024 και την 15η /11/2024, ημερομηνία λήξης της εαρινής και φθινοπωρινής περιόδου αντίστοιχα, τo e-voucher δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί. Συνεπώς, οι δικαιούχοι οφείλουν να μεριμνήσουν εγκαίρως για την ενεργοποίηση του, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια διαμονής τους στο επιλεγέν Ξενοδοχείο της νήσου Ρόδου θα πρέπει να εξαντλείται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος, με τελευταία διανυκτέρευση την 31η /5/2024 και 15η /11/2024 αντίστοιχα.

  8. To e-voucher ισχύει αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι τη λήξη αυτού.

  9. Για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του δικαιούχου-αποδέκτη e-voucher που έκανε χρήση της προβλεπόμενης υπηρεσίας διαμονής στην ξενοδοχειακή επιχείρηση φιλοξενίας, η τελευταία καταχωρίζει στην ειδική εφαρμογή “Rodos Week” τον μοναδικό κωδικό που φέρει η διατακτική ταξιδίου “e-voucher” και φροντίζει για την αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών που περιγράφονται στο Μέρος 6 της Παρούσας.

  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλα τα Ξενοδοχεία που λειτουργούν νόμιμα στη νήσο Ρόδο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και παροχής της υπηρεσίας φιλοξενίας.

  Πηγή: ΟΤ

  To Top