Ελλάδα

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία – Φόβοι για τη Θεσσαλία, ποιες περιοχές απειλούνται, τι λένε οι μετεω…

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία – Φόβοι για τη Θεσσαλία, ποιες περιοχές απειλούνται, τι λένε οι μετεωρολόγοι

Νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη χώρα από τα ξημερώματα Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου.

Συναγερμός έχει σημάνει για τη Θεσσαλία, καθώς εκεί αναμένεται να πέσουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του αναλύει τις προβλέψεις σημειώνοντας ότι θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η «Ντάνιελ», αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς».

Επίσης μιλά για την κόντρα των μετεωρολόγων, σχετικά με την επικείμενη κακοκαιρία, ενώ καταθέτει προτάσεις για την Πολιτική Προστασία, ανάμεσά τους, αλλαγή στο μοντέλο προειδοποίησης των πολιτών, δημιουργία ελληνικού «Weather Channel», τοποθέτηση καμερών υψηλής ανάλυσης σε εκατοντάδες σημεία στην Ελλάδα για πλημμύρες και πυρκαγιές κλπ.

Δείτε την ανάρτηση Καλλιάνου:

ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (& Προτάσεις μου για ακόμα καλύτερη πρόληψη)Από τη…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Saturday, September 23, 2023

Την ίδια ώρα σε σημερινή του πρόβλεψη, παρουσιάζοντας δορυφορικές, εικόνες και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε εκ νέου για μεγάλο όγκου νερού στη Θεσσαλία, εκτιμώντας ότι «θα βρεθούμε, κατά κάποιο τρόπο, μεταξύ Ιανού και Daniel».

«Έρχεται ένα πολύ οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που δυστυχώς θα χτυπήσει και πάλι την περιοχή της Θεσσαλίας. Ένα πολύ ισχυρό και πάλι κύμα θα δώσει πολύ μεγάλο όγκο νερού», είπε αρχικά ο κ. Μαρουσάκης για το κύμα κακοκαιρίας που αυτή τη στιγμή επηρεάζει την Ιταλία.

Όπως υποστήριξε, η κακοκαιρία «θα εγκλωβιστεί στο Ιόνιο, εκεί θα παίρνει ενέργεια, θα στροβιλίζεται για αρκετές ημέρες και θα «χτυπήσει» με αρκετή σφοδρότητα ιδιαίτερα περιοχές που βρίσκονται από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια».

Ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε ότι η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι, πλήττοντας τη βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ τα «πιο δύσκολα» έρχονται από Δευτέρα.

Μαρουσάκης: Σε δύο τμήματα η κακοκαιρία

Κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι η κακοκαιρία θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τμήματα:

Τη Δευτέρα αναμένεται να «χτυπήσει» δυτική, κεντρική και βόρεια Θεσσαλία
Την Τρίτη θα κινηθεί πιο ανατολικά, προς την περιοχή του Πηλίου και του Βόλου
Ερωτηθείς σχετικά με τον όγκο νερού, ο κ. Μαρουσάκης εκτίμησε ότι «θα βρεθούμε, κατά κάποιο τρόπο, να μου επιτραπεί η έκφραση, μεταξύ Ιανού και Daniel. Υπολογίζουμε αθροιστικά σε αυτό το τριήμερο, από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη-Πέμπτη πρωί, να βλέπουμε αθροιστικά σε κάποιες περιοχές να ξεπερνάνε ακόμη και τους 300, ίσως και 400 τόνους νερό», προέβλεψε.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την κακοκαιρία

Η επέλαση της νέας κακοκαιρίας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα

Σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που δεν έχει μεγάλες διαφορές από το πρώτο. Ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του έχει επισημάνει ότι η νέα κακοκαιρία θα παρουσιάσει εξάρσεις την ερχόμενη Δευτέρα και την ερχόμενη Τετάρτη.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανόν τις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για το κύμα κακοκαιρίας που επίκειται να πλήξει τη χώρα από Δευτέρα, μετά το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ.

Συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αφού το επίπεδο της κοίτης του ανέβηκε πάνω από ενάμιση μέτρο σε πολλές περιπτώσεις, από τους χιλιάδες τόνους πέτρας που κατέβασε το ποτάμι από τις πλαγιές του Πηλίου,μαζί με τεράστιους κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά προκαλώντας τις πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες στην πόλη του Βόλου. Τα συνεργεία εκσκαφής έχουν εκβαθύνει και πάλι μέρος της κοίτης του Κραυσίδωνα και έχουν δημιουργήσει ολόκληρα βουνά από πέτρες για να βελτιώσουν την κατάσταση εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και του χειμώνα,αφού η πλήρης αποκατάσταση της κοίτης απαιτεί μεγάλα και χρονοβόρα έργα.

Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Εξάλλου, αύριο, Κυριακή 23/9/2023 και ώρα 13:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της ΕΜΥ και ομάδας μετεωρολόγων. Αντικείμενο της σύσκεψης η ενημέρωση και ο συντονισμός, μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα.

To Top