Κόσμος

Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν να σταθεροποιήσουν τις διμερείς τους…

AP23169255128519

Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν να σταθεροποιήσουν τις διμερείς τους σχέσεις

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δέχθηκε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, μετά τις “εποικοδομητικές” και “ειλικρινείς” συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να “προγραμματίσουν μια τέτοια επίσκεψη σε ημερομηνία που θα είναι αμοιβαία βολική”, η οποία θα καθοριστεί αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ.

AP23169259698028
Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν να σταθεροποιήσουν τις διμερείς τους... 5

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του εξέφρασαν αμφότεροι κατά τη συνάντησή τους την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων και να αποτραπεί ένας ανταγωνισμός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση, δήλωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν κατέστησε “πολύ σαφές” κατά τη συνάντηση στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με την Κίνα και υπήρξε συμφωνία από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

AP23169258707262
Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν να σταθεροποιήσουν τις διμερείς τους... 6

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας “σταθερής, προβλέψιμης και εποικοδομητικής” σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών σήμερα στο Πεκίνο.

Ο Τσιν κατέστησε σαφείς επίσης τις ανησυχίες της Κίνας σε σχέση με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Ταϊβάν, το οποίο περιέγραψε ως τον “πιο σημαντικό κίνδυνο” για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

AP23169243868805
Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν να σταθεροποιήσουν τις διμερείς τους... 7

“Το ζήτημα της Ταϊβάν συνιστά το θεμελιώδες θέμα των πρωταρχικών συμφερόντων της Κίνας, το πιο σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος κίνδυνος” γι αυτές, δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δηλώσεις τους που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

To Top