Ο πρώτος ζωντανός ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση, ανακοίνωσε το νοσοκομείο των ΗΠΑ που την πραγματοποίησε.

Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν από τη Βοστώνη, ζούσε με νεφροπάθεια τελικού σταδίου όταν αποφάσισε να λάβει ένα νεφρό από χοίρο που είχε υποστεί 69 γονιδιωματικές επεμβάσεις, σε κάτι που, όπως είπαν οι ειδικοί, θα σηματοδοτούσε «μια νέα εποχή» στη μεταμόσχευση οργάνων.

Οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου πραγματοποιήθηκε η τετράωρη επέμβαση στις 16 Μαρτίου, είχαν πει ότι «αναρρώνει καλά», όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις αρχές Απριλίου.

“Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του“, ανέφερε το νοσοκομείο της Βοστώνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το Σάββατο.

«Ο Σλέιμαν θα θεωρείται για πάντα φάρος ελπίδας για αμέτρητους μεταμοσχευμένους ασθενείς σε όλο τον κόσμο και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να προωθήσει τον τομέα της ξενομεταμόσχευσης», ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Οι ελλείψεις οργάνων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και το Mass General δήλωσε τον Μάρτιο ότι υπήρχαν περισσότεροι από 1.400 ασθενείς στη λίστα αναμονής του για μεταμόσχευση νεφρού.

Ο νεφρός χοίρου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταμόσχευση παραχωρήθηκε από μια εταιρεία βιοτεχνολογίας της Μασαχουσέτης που ονομάζεται eGenesis και είχε τροποποιηθεί ώστε να αφαιρεθούν επιβλαβή γονίδια χοίρου και να προστεθούν ορισμένα ανθρώπινα γονίδια, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Ο Σλέιμαν, ο οποίος έπασχε από διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση, είχε λάβει μεταμοσχευμένο ανθρώπινο νεφρό το 2018, αλλά άρχισε να αποτυγχάνει πέντε χρόνια αργότερα.