Η Ινδία θα αρχίσει να ψηφίζει σε φάσεις αρχής γενομένης στις 19 Απριλίου προκειμένου να εκλέξει νέο κοινοβούλιο, ανέφερε σήμερα η εκλογική αρχή της χώρας, στη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο κατά την οποία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στις εκλογές αντιπαρατίθεται ο δύο φορές πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του απέναντι σε μία συμμαχία 24 αντιπολιτευόμενων κομμάτων, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μια άνετη νίκη για το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Μόντι.

Μία νίκη θα καθιστούσε τον 73χρονο Μόντι μόλις τον δεύτερο πρωθυπουργό μετά τον Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, ήρωα της ανεξαρτησίας και πρώτο πρωθυπουργό της Ινδίας, που κερδίζει τρίτη θητεία στη σειρά.

Ο Μόντι και το κόμμα του βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία εδώ και μήνες. Ο πρωθυπουργός πετάει με το αεροπλάνο σε όλη τη χώρα σχεδόν καθημερινά, εγκαινιάζοντας νέα σχέδια, κάνοντας ανακοινώσεις, συμμετέχοντας σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και εκφωνώντας ομιλίες σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρετά οπαδούς του κόμματός του

Στις ομιλίες του ο Μόντι προβάλλει την οικονομική ανάπτυξη στη διάρκεια των δύο θητειών του που έχει ως αποτέλεσμα η Ινδία να γίνει η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο αυτή τη στιγμή, επενδύοντας στις υποδομές καθώς και σε κοινωνικά προγράμματα για τους φτωχούς.

Ένα κύριο θέμα προς συζήτηση είναι επίσης η ατζέντα του κόμματός του για την αφύπνιση του ινδουισμού, περιλαμβανομένων των εγκαινίων ενός μεγάλου ναού για τον Λορντ Ραμ στη θέση ενός κατεστραμμένου τεμένους.

Ο Μόντι έχει θέσει ως στόχο τις 370 έδρες για το BJP και 400+ για την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) της οποίας ηγείται, σε σύνολο 543 εδρών της κάτω βουλής, από 303 για το BJP και 350 για το NDA που εξασφάλισε το 2019.

Τα αποτελέσματα του 2019 ήταν τα καλύτερα που έχει επιτύχει ποτέ το κόμμα το οποίο ιδρύθηκε το 1980.

Απέναντι στον Μόντι βρίσκεται μια συμμαχία περίπου 24 κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου, η αποκαλούμενη “INDIA” ή Ινδική Εθνική Αναπτυξιακή Συμπεριλιπτική Συμμαχία (Indian National Developmental Inclusive Alliance).

Ηγέτες της Ινδικής Εθνικής Αναπτυξιακής Συμπεριλιπτικής Συμμαχίας

Η συμμαχία που σχηματίστηκε πέρυσι πασχίζει, ωστόσο, να παραμείνει ενωμένη και να μοιράσει τις έδρες με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει έναν αντίπαλο για κάθε έναν υποψήφιο του BJP.

Το Κογκρέσο, που κυβέρνησε την Ινδία για 54 από τα 76 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία, έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Μόντι και πασχίζει να ανακτήσει υποστηρικτές.

Το κόμμα υπογραμμίζει την ανεργία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου, αυτό που αποκαλεί συνεργατικό καπιταλισμό, την ανάγκη για μεγαλύτερη συμπερίληψη για τις λεγόμενες υπανάπτυκτες κάστες και την ανάγκη να τερματιστεί η θρησκευτική πόλωση και το μίσος, στην προσπάθειά του να νικήσει τον Μόντι.

Υποστηρικτές του ινδικού κομμουνιστικού κόμματος

Σχεδόν 970 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε πάνω από ένα εκατομμύριο εκλογικά τμήματα σε μια τεράστια εκλογική άσκηση όπου είναι πιθανόν να συμμετάσχουν 2.400 κόμματα.