Κόσμος

Η σερβική αστυνομία προσήγαγε εκατοντάδες μετανάστες ύστερα από περιστατικά με πυροβολισμούς όπου σκ…

sullipsi serva

Η σερβική αστυνομία προσήγαγε εκατοντάδες μετανάστες ύστερα από περιστατικά με πυροβολισμούς όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι

Η σερβική αστυνομία προσήγαγε στις αρχές συνολικά 738 μετανάστες έπειτα από επιδρομές που πραγματοποίησε σε περιοχές στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Σερβίας, στο πλαίσιο πανεθνικής επιχείρησης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από ανταλλαγές πυρών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις μετανάστες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η αστυνομία διευκρίνισε ότι οι προσαγωγές μεταναστών έγιναν στους δήμους Σουμπότιτσα, Σόμπορ και Κίκιντα κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία στον βορρά και κοντά στην πόλη Πίροτ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Την περασμένη εβδομάδα τρεις μετανάστες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, διαδρομή που χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο οι διακινητές μεταναστών για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι διεξήγαγε έρευνες σε πάνω από 5.000 αυτοκίνητα και 32 σπίτια και ότι ανακάλυψε διαβατήρια και άλλα προσωπικά έγγραφα. Μέχρι στιγμής έχει προσαγάγει στις αρχές εκατοντάδες μετανάστες και συλλάβει δεκάδες. «Τις ερχόμενες ημέρες, η αστυνομία θα εντείνει τα μέτρα και θα δεσμεύσει δυνάμεις (…) για να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε σχετικά με την προέλευση των μεταναστών. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς που χρησιμοποιούν την βαλκανική οδό για να εισέλθουν στην ΕΕ προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη βόρεια Αφρική. Το Ρόιτερς σημειώνει πως η βαλκανική οδός διέρχεται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Πολλοί μετανάστες περνούν τα σύνορα με τη βοήθεια πολύπλοκων δικτύων διακινητών, οι οποίοι είναι μερικές φορές οπλισμένοι, και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων είναι συχνές.

Η Σερβία διεξάγει κοινές περιπολίες στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Αυστρία, χώρες μέλη της ΕΕ. Το Βελιγράδι έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές του για την έκδοση βίζας (θεώρηση εισόδου) με αυτές της ΕΕ ώστε να συμβάλει στην αναχαίτιση της ροής παράτυπων μεταναστών προς δυσμάς.

To Top