Διεθνείς παρατηρητές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τον Ιούλιο του 2022, τη στιγμή που η καθυστέρηση των ΗΠΑ να δώσει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί μείζονος σημασία.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επικύρωσε πριν οχτώ ημέρες τον νόμο με τον οποίο θα χορηγηθεί βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να εισχωρούν ολοένα και πιο βαθιά στην επικράτεια της Ουκρανίας τα τελευταία 24ωρα.

Στο ανατολικό μέτωπο σημειώνουν τη μεγαλύτερη προέλαση από τους πρώτους μήνες του πολέμου, την ώρα που ανώτεροι ουκρανοί αξιωματικοί κάνουν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προειδοποιήσουν για σοβαρό κίνδυνο στις γραμμές ανεφοδιασμού και τους κόμβους του Κιέβου.

Η Ρωσία «προελαύνει» στην Ουκρανία, το Κίεβο ανησυχεί – Δείτε χάρτες 2

Στις 17 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία αποσύρθηκε από την Αβντίβκα, μια πόλη που η Ρωσία φαίνεται να έχει θυσιάσει εκατοντάδες στρατεύματα, για να πάρει στην κατοχή της. Πριν μερικές εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν εδάφη δυτικά της περιοχής, καθώς το Κίεβο δεν είχε τις απαραίτητες δυνάμεις να αμυνθεί. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο γράφημα του «CNN».

Η Ρωσία «προελαύνει» στην Ουκρανία, το Κίεβο ανησυχεί – Δείτε χάρτες 3