Ουκρανική πυραυλική επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στη δυτική Ρωσία ενώ ξεχωριστή επίθεση με drone προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου σήμερα, Σάββατο 16/3 τη δεύτερη ημέρα των εκλογών, τις οποίες προσπαθεί να διαταράξει το Κίεβο όπως δηλώνει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι θάνατοι ενός άνδρα και μίας γυναίκας έγιναν γνωστοί από τον Βιατσεσλάφ Γκλάντκοφ, τον κυβερνήτη στην περιοχή Μπέλγκοροντ, όπου οι διασυνοριακές επιθέσεις από την Ουκρανία έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.

Ο Ντμίτρι Αζάροφ, κυβερνήτης στην επαρχία Σαμάρα, σε απόσταση 850 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας, δήλωσε ότι φλέγεται το διυλιστήριο Σιζράν αλλά ότι η επίθεση σε δεύτερο διυλιστήριο απωθήθηκε.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει κατ’ επανάληψη επιθέσεις αυτή την εβδομάδα σε ρωσικά διυλιστήρια. Η Ρωσία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters προχώρησε χθες, Παρασκευή 15/3 στην πιο φονική επίθεση εδώ και εβδομάδες όταν πύραυλοί της έπληξαν περιοχές με κατοικίες στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 70 να τραυματιστούν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει τη σκιά του στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε διάστημα τριών ημερών, και τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν μια ακόμα εξαετή θητεία στον Πούτιν.

Ο 71χρονος Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή και κανείς από τους άλλους τρεις υποψηφίους δεν παρουσιάζει αξιόπιστη απειλή.

Το Κρεμλίνο ευελπιστεί σε υψηλή συμμετοχή για να δείξει ότι η χώρα στέκεται ενωμένη πίσω από τον Πούτιν.

Η συνολική συμμετοχή ήταν σχεδόν 38% έως το πρωί της δεύτερης ημέρας. Κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά -που αγγίζουν το 70%- αναφέρθηκαν στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, όπου σημειώθηκε πυραυλικό χτύπημα, και στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με το Κίεβο η ψηφοφορία είναι παράνομη και άκυρη.

Το ρωσικό κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» δήλωσε ότι σήμερα ότι είναι αντιμέτωπο με εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση υπό τη μορφή DDos (κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσιών) κατά της διαδικτυακής του παρουσίας και ότι ανέστειλε μη απαραίτητες υπηρεσίες του για να την αντιμετωπίσει.