Κόσμος

Η Νέα Υόρκη βυθίζεται υπό το βάρος των κτιρίων της – Σήμα κινδύνου από γεωλόγους για μεγάλες πλημμύρ…

Η Νέα Υόρκη βυθίζεται υπό το βάρος των κτιρίων της – Σήμα κινδύνου από γεωλόγους για μεγάλες πλημμύρες

Αίσθηση προκαλεί μια νέα γεωπολιτική έρευνα με δυσοίωνες προβλέψεις για τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, η παγκόσμια μητρόπολη, το «Μεγάλο Μήλο» όπως την αποκαλούν, κινδυνεύει εξαιτίας του τεράστιου βάρους των κτιρίων της, που επιταχύνουν τη βύθιση και κατά συνέπεια την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπολογίστηκε πως περίπου 1 εκατομμύριο κτήρια διαφόρων μεγεθών, που κατανέμονται σε μια έκταση 778,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζυγίζουν σχεδόν 764.000.000.000 κιλά και η πόλη βυθίζεται με ρυθμό ένα έως δύο χιλιοστά το χρόνο «με ορισμένες περιοχές της να υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα».

Αν η ετήσια βύθιση σε ορισμένους φαντάζει «ασήμαντη», ο γεωλόγος Τομ Πάρσονς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα, υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα μέγεθος που καθιστά τη Νέα Υόρκη εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τη New York Post, ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος για το Μανχάταν κινδυνεύει, ενώ ανησυχία υπάρχει τόσο για το Μπρούκλιν όσο και για το Κουίνς.

«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμύρας. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι 3 έως 4 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής… Ο πληθυσμός, περίπου 8,4 εκατ. άνθρωποι, αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς κινδύνου από τις πλημμύρες στη Νέα Υόρκη», τονίζει η ερευνητική ομάδα στην έκθεσή της.

new york1
Η Νέα Υόρκη βυθίζεται υπό το βάρος των κτιρίων της – Σήμα κινδύνου από γεωλόγους για μεγάλες πλημμύρ... 3

Εξάλλου η πόλη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Δύο πρόσφατοι τυφώνες προκάλεσαν θύματα και μεγάλες ζημιές στη Νέα Υόρκη. Το 2012, ο τυφώνας Σάντι έκανε το θαλασσινό νερό να εισέλθει στην πόλη, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Αϊντα το 2021 κατέκλυσαν τα συστήματα αποχέτευσης λόγω της μεγάλης απορροής μέσα στην κατά βάση πλακόστρωτη πόλη.

Ο Τομ Πάρσονς και η επιστημονική του ομάδα εκφράζουν φόβους πως η «δομική ακεραιότητα» πολλών κτηρίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει στο μέλλον. «Ο συνδυασμός τεκτονικής και ανθρωπογενούς καθίζησης, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αυξανόμενης έντασης των τυφώνων συνεπάγεται ένα επιταχυνόμενο πρόβλημα κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών», τονίζουν οι επιστήμονες και προσθέτουν: «Η επανειλημμένη έκθεση των θεμελίων κτιρίων σε αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει τον χάλυβα οπλισμού και να αποδυναμώσει χημικά το σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση».

new york3
Η Νέα Υόρκη βυθίζεται υπό το βάρος των κτιρίων της – Σήμα κινδύνου από γεωλόγους για μεγάλες πλημμύρ... 4

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Πάρσον, ο κίνδυνος ενισχύεται καθώς η απειλή ισχυρών καταιγίδων είναι πιο πιθανή από ό,τι πριν από χρόνια. Το αέριο του θερμοκηπίου, εξηγεί, «φαίνεται ότι μειώνει το φυσικό φράγμα διάτμησης ανέμου κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει συχνότερα γεγονότα τυφώνων υψηλής έντασης τις επόμενες δεκαετίες».

Βάσει των δεδομένων, ο Πάρσον χαρακτηρίζει απίστευτο ότι οι κατασκευαστές πολλών νέων ακινήτων που κατασκευάστηκαν στη Νέα Υόρκη μετά την καταστροφή του Σάντι δεν φαίνεται να έχουν λάβει αρκετά σοβαρά την κατάσταση.

Σημειώνεται πως η Νέα Υόρκη κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο σχετικά με την έκθεση των υποδομών και των κτιρίων της σε παράκτιες πλημμύρες. Επιπλέον το 90% των 67.400 κατασκευών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως αυτές ορίστηκαν μετά τον τυφώνα Σάντι, δεν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά πρότυπα. Η Νέα Υόρκη είναι η πλέον εμβληματική παράκτια μητρόπολη στον κόσμο, όπου παρατηρείται βύθιση, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση του ζητήματος μια διεθνή πρόκληση έναντι του αυξανόμενου κινδύνου πλημμυρών σε όλο τον κόσμο.

To Top