Ελλάδα

Η φωτιά μπήκε στο χωριό Λάερμα στη Ρόδο και καίει σπίτια – 112 για εκκένωση σε Γεννάδι και Κιοτάρι

rodos 7

Η φωτιά μπήκε στο χωριό Λάερμα στη Ρόδο και καίει σπίτια – 112 για εκκένωση σε Γεννάδι και Κιοτάρι

Η Ρόδος είναι παραδομένη στις φλόγες και το νησί ζει μια ακόμη εφιαλτική νύχτα. Το 112 ήχησε και πάλι το βράδυ του Σαββάτου για να εκκενωθούν το Γεννάδι και το Κιοτάρι. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η φωτιά μπήκε στο χωριό Λάερμα και καίει την εκκλησία στο νεκροταφείο. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Αναστάσιου Πατούνα, έχει ήδη ξεκινήσει να καίει τα πρώτα σπίτια.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά.

Αυτή την ώρα εκκενώνεται και το Γεννάδι με απόφαση των αρμοδίων αρχών για προληπτικούς λόγους. Ο Β. Βαρθακογιάννης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, απηύθυνε έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ να απομακρυνθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες των ξενοδοχείων σε Γεννάδι και Κιοτάρι.

Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών από τις παραλίες Κιοτάρι και Λάρδο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Ρόδο. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη, δύο σκάφη του στρατού ξηράς και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. «Αντιμετωπίζουμε ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι τα τρία μέτωπα είναι αυτά που προβληματίζουν αυτή τη στιγμή τους πυροσβέστες:

  • Βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μικρό ενεργό μέτωπο
  • 500 μέτρα από Λάερμα προς Λάρδο, ένα νέο μέτωπο που ενώνεται με το παλιό
  • Και το πιο ενεργό είναι στο Ασκληπιείο της Ρόδου

Παράλληλα, επισήμανε ότι απογειώνονται σήμερα το βράδυ δύο αεροσκάφη C-130 που μεταφέρουν δασοκομάντο μαζί με δύο υδροφόρα οχήματα και 8 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. Αύριο, όπως είπε, θα ξεκινήσουν άλλα 10 υδροφόρα οχήματα τα οποία θα φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς.

Επίσης, ενισχύονται κλιμάκια εγκλημάτων εμπρησμού και καταφθάνει ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό οι κάτοικοι στις περιοχές Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και επίσης στο ενεργό μέτωπο βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που τους σταλεί μήνυμα από το 112.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός έχουν γίνει εκκενώσεις στο 10% των καταλυμάτων της Ρόδου και πάνω από 2.000 τουρίστες έχουν μετακινηθεί δια θαλάσσης.

«Ο στόχος των επίγειων δυνάμεων είναι η ασφάλεια των συμπολιτών μας και κατά δεύτερον η διαφύλαξη των περιουσιών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό» δήλωσε ο εκρπόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές ανέφερε πως «οι αναφορές που έχουμε από το Κιοτάρι είναι ότι υπάρχουν υλικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο κυρίως των ξενοδοχείων αυτών και κυρίως στον εξωτερικό χώρο και στον εσωτερικό χώρο σε κάποιες πέργκολες, σε ομπρέλες. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής καμία υποδομή που έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

To Top