Κόσμος

Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση «περίπου 7.000 αλλοδαπών» μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ρ…

gaza polemos1

Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση «περίπου 7.000 αλλοδαπών» μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα

Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση “περίπου 7.000” αλλοδαπών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι περίπου 7.000, πάνω από 60″ υπηκοοτήτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε σε συνάντηση στο Κάιρο εκπροσώπους ξένων πρεσβειών για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που χρειάζονται για να επιτραπεί η είσοδος πολιτών των χωρών τους στην Αίγυπτο από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν οι 7.000 στους οποίους αναφέρθηκε ο υφυπουργός είναι μόνον αλλοδαποί ή επίσης Παλαιστίνιοι κάτοχοι και δεύτερου διαβατηρίου. Επίσης δεν αποσαφηνίστηκε αν υπάρχουν άλλοι αλλοδαποί στη Γάζα, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε επίσης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του αιγυπτιακού σχεδίου απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο πυκνοκατοικημένος παλαιστινιακός θύλακας σφυροκοπάται αδιάκοπα από το Ισραήλ σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας περιγράφεται ως καταστροφική από τον ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται εκεί.

Χθες, Τετάρτη, 76 Παλαιστίνιοι τραυματίες απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα και 335 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα με λεωφορεία μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Μεταξύ των ξένων βρίσκονται 31 Αυστριακοί, 4 Ιταλοί, 5 Γάλλοι όπως και Γερμανοί υπήκοοι, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι και Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει αριθμό.

Παράλληλα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι έλαβε ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν άλλα 55 φορτηγά, με τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 272, η οποία ωστόσο παραμένει πολύ λίγη σε σχέση με αυτήν που χρειάζεται, σύμφωνα με τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πάνω από 8.700 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

To Top