Κόσμος

Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της G20

g20

Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της G20

Η Αφρικανική Ένωση θα γίνει μόνιμο μέλος της G20 στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του μπλοκ που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί της Ινδίας, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η Αφρικανική Ένωση, στην οποία συμμετέχουν 55 χώρες, θα έχει το ίδιο καθεστώς με την ΕΕ, το μοναδικό περιφερειακό μπλοκ που ήδη έχει καθεστώς πλήρους μέλους στη G20. Μέχρι τώρα η Αφρικανική Ένωση είχε καθεστώς «προσκεκλημένου διεθνούς οργανισμού».

«Καλωσορίζουμε την Αφρικανική Ένωση ως πλήρες μέλος της G20 και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ένταξή της στη G20 θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της εποχής μας», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Άλλα ζητήματα για τα οποία η σύνοδος της Ομάδας των 20 πρόκειται να λάβει αποφάσεις είναι η παροχή επιπλέον δανείων από πολυμερείς θεσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αναδιάρθρωση της διεθνούς αρχιτεκτονικής του χρέους, ρυθμίσεις για τα κρυπτονομίσματα και οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κατάστασης στην ασφάλεια της ενέργειας και των τροφίμων.

Στο προσχέδιο ανακοίνωσης, που εκτείνεται σε 38 σελίδες και έχει κυκλοφορήσει μεταξύ των μελών της G20, η παράγραφος για «την γεωπολιτική κατάσταση» έχει παραμείνει κενή.

To Top