Η Ρωσία μπορεί να νικήσει την Ουκρανία ως το τέλος του έτους αν οι ΗΠΑ δεν της διαθέσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια όπως προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της CIA.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της αμερικανικής κατασκοπείας Μπιλ Μπερνς διατυπώθηκε δυο ημέρες πριν από τις ψηφοφορίες που προγραμματίζεται να διεξαχθούν αύριο Σάββατο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτικής, έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

«Με την ώθηση —τόσο πρακτική όσο και ψυχολογική— που θα τους δώσει η (σ.σ. νέα αμερικανική) στρατιωτική βοήθεια, θεωρώ πως οι Ουκρανοί θα είναι κάλλιστα σε θέση να τα βγάλουν πέρα το 2024», είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Τζορτζ Ου. Μπους.

«Χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο καταστροφική», συνέχισε. «Υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης ως το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον ότι ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους πολιτικής διευθέτησης», συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει τι εννοούσε ακριβώς όταν είπε πως το Κίεβο θα «έχανε» τον πόλεμο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για να καταδείξει την έλλειψη πυρομαχικών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός, τόνισε πως δυο ταξιαρχίες —μονάδες 2.000 και πλέον ανδρών στον ουκρανικό στρατό— δεν διαθέτουν παρά «15 οβίδες πυροβολικού» που μπορούν να βάλλουν την ημέρα κι άλλες «42 οβίδες για τα ολμοβόλα».

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη μέσων και ζητεί ολοένα εντονότερα οι σύμμαχοί της να της στείλουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, ειδικά στοιχεία αντιαεροπορικής άμυνας.