Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης από την Φλώρινα, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην Δυτική Μακεδονία τόνισε ότι «Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί δεν πρέπει να προβάλλεται ως διμερές ελληνικό ζήτημα αλλά ως παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων πολιτισμού και των κανόνων της ΟΥΝΕΣΚΟ» Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Μονή της Χώρας διαθέτει τα ομορφότερα ψηφιδωτά της ύστερης Βυζαντινής περιόδου, κι ότι «αποτελούν κτήμα όχι μόνο των Ορθοδόξων αλλά όλης της ανθρωπότητας κι ως τέτοιο ζήτημα πρέπει να προβληθεί» .

Στην κριτική που ακούστηκε και στην οποία γινόταν λόγος για ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με όρους συναισθηματισμού, αλλά συμφέροντος. Έχει συμφέρον η Ελλάδα να μιλάει με την Τουρκία»; αναρωτήθηκε. «Η γνώμη μας είναι ναι. Με την Τουρκία θα είμαστε γείτονες είτε την συμπαθούμε είτε δεν μας συμπαθεί. Με τους γείτονες καλύτερα να μιλάς παρά να μη μιλάς» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε λέγοντας «η Ελλάδα είναι καταδικασμένη από την γεωγραφία της να μιλά με την Τουρκία και υπό την έννοια αυτή θα το θεωρούσα εξαιρετικά παράλογο και πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στην διεθνή κοινότητα η ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού».

Δεν θα καταργηθεί η «Συμφωνία των Πρεσπών»

Ερωτώμενος για τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία όπου το VMRO πέτυχε σημαντική νίκη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις όπου ένα κόμμα που εξελέγη με πρόγραμμα την κατάργηση μιας διεθνούς Συμφωνίας, «τώρα που έγινε κυβέρνηση, εάν θα προχωρήσει στην κατάργηση της. Ας το δούμε πρώτα να συμβαίνει και μετά θα το σχολιάσουμε η θα κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις» δήλωσε, προειδοποιώντας ότι «εάν κάποιο μέρος μόνο του καταργήσει μια διεθνή συμφωνία, βάση διεθνούς δικαίου έχει όλες τις ευθύνες για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν».

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν το VMRO θα προχωρήσει στην κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εν Ελλάδι υπερασπιστές αυτής της άποψης, επισημαίνοντας ότι «άνθρωποι που δεν έχουν εξουσία με ευκολία δηλώνουν ότι καταργούνται οι διεθνείς συμφωνίες, αλλά οι εξυπνάδες δοκιμάζονται στην πραγματικότητα. Στην πολιτική όταν συγκρούονται η φαντασία με την πραγματικότητα κερδίζει η πραγματικότητα».

Η ΝΔ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

Σε ότι αφορά το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών για την Φλώρινα και την δυτική Μακεδονία, δήλωσε ότι είναι παραπάνω από σαφές. «Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το νέο οικονομικό μοντέλο δυτικής Μακεδονίας κι είναι αυτή που ετοίμασε το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που σε λίγους μήνες θα αρχίσει να εφαρμόζεται». Επεσήμανε ότι το παλιό οικονομικό μοντέλο του λιγνίτη έχει τελειώσει κι αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύτηκε την ΝΔ μιλώντας ταυτόχρονα υπέρ και κατά του λιγνίτη, το ΠΑΣΟΚ δεν είπε τίποτα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι μπορεί να ξανακάψουμε λιγνίτη, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί λόγω κόστους κι ασχέτως της απόφασης για απολιγνιτοποίηση.

Posted by Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis on Friday, April 19, 2024

Τέλος αναφερόμενος σε θέματα του χαρτοφυλακίου του και του νέου υγειονομικού χάρτη που ετοιμάζει το υπουργείο, δήλωσε ότι «το συμφέρον των κατοίκων της δυτικής Μακεδονίας είναι να έχουν καλές παροχές υπηρεσιών υγείας, κι ότι οι ειδικοί που ασχολούνται με το σχέδιο θα καταλήξουν πως μπορεί να γίνει καλύτερα αυτό». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα υπάρξει ομοφωνία και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες και θέλοντας να βάλει τέλος σε όσα ακούστηκαν για το μέλλον του νοσοκομείου της ακριτικής πόλης δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία εκδοχή υγειονομικού χάρτη που προβλέπει κλείσιμο του νοσοκομείου Φλώρινας».

Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε σε συναντήσεις με εκπροσώπους του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου της Φλώρινας, προέδρευσε σε κομματική εκδήλωση με συμμετοχή μελών και στελεχών του κόμματος από την ΠΕ Φλώρινας, ενώ ακολούθως επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Φλώρινας κ. Ειρηναίο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Τάσκα.

Πηγή: ΑΠΕ