Κόσμος

Φωτιά στην Τουρκία: Έκλεισαν ξανά τα Δαρδανέλια λόγω της πυρκαγιάς στην επαρχία Τσανάκαλε

fotia 19

Φωτιά στην Τουρκία: Έκλεισαν ξανά τα Δαρδανέλια λόγω της πυρκαγιάς στην επαρχία Τσανάκαλε

Η κυκλοφορία των πλοίων ανεστάλη για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα στα στενά των Δαρδανελίων, στη βορειοδυτική Τουρκία, εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς που έχει επεκταθεί σε έκταση 15.000 στρεμμάτων, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών.

Η θαλάσσια κυκλοφορία έκλεισε και προς τις δύο κατευθύνσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τα 8 αεροπλάνα και τα 26 ελικόπτερα που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και τα οποία ανεφοδιάζονται με νερό από την περιοχή, εξήγησε ο υπουργός Ιμπραχίμ Γιουμακλί.

«Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με χθες (…) Καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς» που μαίνεται στην επαρχία Τσανάκαλε, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ένταση των ανέμων, οι οποίοι χθες Τρίτη έπνεαν με ταχύτητα που έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης, σήμερα το πρωί έχει μειωθεί. Όμως οι αρχές φοβούνται ότι θα ενισχυθούν εκ νέου το απόγευμα και θα φτάσουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνολικά 1.251 άνθρωποι από εννέα χωριά καθώς και από μια πανεπιστημιούπολη αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας. Ογδόντα τρεις άνθρωποι που αντιμετώπισαν προβλήματα από τον καπνό χρειάστηκε να νοσηλευθούν. Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί εννέα σπίτια και περίπου 10 βουστάσια, με αποτέλεσμα να καούν περίπου 90 ζώα.

Η Τουρκία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα μέσα πυρόσβεσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2021 τις νότιες και δυτικές ακτές της. Τότε είχαν καεί περισσότερα από 2.000.000 στρέμματα δάσους και είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι.

To Top