Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου μαζί με τους καθηγητές τους πραγματοποίησαν ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και ανακάλυψαν την κεφαλή ενός αγάλματος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια εκπαιδευτικής ανασκαφής, όπου συμμετείχαν 15 φοιτητές.

Η κεφαλή ανήκει σε αντρική μορφή, χωρίς γένια, με πλούσια κόμη και είναι στεφανωμένη με φύλλα δάφνης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογείται στον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ.

«Είναι πολύ σημαντικά ευρήματα, από τα πιο σημαντικά των τελευταίων 30 ετών, θα έλεγα», όπως δήλωσε η κα. Σταυρούλα Δαβάκη, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας.

Η κεφαλή που ανακαλύφθηκε

Στο ίδιο σημείο, το 2022 βρέθηκε άγαλμα του Ηρακλή, σε νεανική μορφή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα δύο αγάλματα αποτελούσαν μέρος ενός πλούσιου διακόσμου δημόσιου κτιρίου με κρήνη, στη συμβολή της διαγώνιας οδού των αρχαίων Φιλίππων με την Εγνατία οδό. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στο τμήμα ανάμεσα στην αγορά και την ανατολική πύλη των αρχαίων Φιλίππων.

Στην ανασκαφή συμμετείχαν 15 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες αρχαιολογίας, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου. Η εκπαιδευτική ανασκαφή του ΑΠΘ που πραγματοποιείται στους αρχαίους Φιλίππους από το 1958, θα συνεχιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι.